GI SMÅGRISEN EN GOD START

Gi smågrisen en god start med fiskemel

For å utnytte smågrisenes vekstpotensiale er det viktig å gi de en god start.

Smågrisen går gjennom flere perioder i den korte tiden fra fødsel til salg/flytting til slaktegrisavdelingen, og det er viktig å gi den en god start for å utnytte vekstpotensialet den har.

I dieperioden er melk fra purka primærrasjonen til spedgrisen, men rundt avvenning og i smågrisavdelingen er det viktig at den får i seg riktig fôr med god smakelighet og riktig tilførsel av næringsstoffene den trenger for god helse og god tilvekst.

Allerede fra første leveuke bør en starte med tilvenning av kraftfôr til spedgris for å oppnå god utvikling av tarmene, og tilvenning til fast føde. Små mengder, flere ganger til dagen er gunstig for å lære spedgrisen til å spise kraftfôr så tidlig som mulig.

TO VERSJONER KVIKK
Vårt mest solgte smågrisfôr er FORMAT Kvikk 160. I vinter ble fabrikken på Kvalaberget bygget om for å tilfredsstille EU-krav om en separat produksjonslinje for fôr som inneholder fiskemel. Etter dette har vi hatt to versjoner av FORMAT Kvikk 160 for salg, én med og én uten fiskemel, for å gi smågrisprodusenten mulighet til å velge. Trenden utover våren og sommeren har vært at salget på FORMAT Kvitt 160 (F) med høyt innhold av fiskemel øker jevnt og trutt, samtidig som salget av FORMAT Kvikk 160 uten fiskemel går ned.

HVA ER BRA MED FISKEMEL?
Fiskemel er en proteinråvare med god aminosyresammensetning som er godt egnet til smågrisen og dens behov. I tillegg er fiskemel lettfordøyelig og gir god smaklighet til fôret som igjen gir godt fôropptak allerede fra starten av. Forsøk med smågrisfôr som inneholder fiskemel viser en bedre tarmutvikling på smågrisen, samt bedre tarmflora sammenlignet med smågris som har spist fôr uten fiskemel.

Fiskemel gir derfor en smågris med god helse som har høyt opptak av næringsstoffer i tarmen, som igjen vil utnytte det gode vekstpotensialet en smågris har. Tilbakemeldinger fra markedet i FKRA viser en økning i daglig tilvekst på 50-100 gram ved bruk av FORMAT Kvikk 160 (F) kontra FORMAT Kvikk 160 uten fiskemel.

Dette vil i praksis bety tyngre smågris ved salg, eller ca. 1 uke mindre i oppfôring før smågrisen er salgsklar. Vi vil derfor anbefale dere å prøve vårt smågrisfôr med fiskemel, og se forskjellene selv.

Vi i felleskjøpet har et bredt sortiment av smågrisfôr, og kan finne gode løsninger i alle typer produksjoner.
Ta kontakt med en av våre konsulenter dersom dere har spørsmål angående fôr og fôring av gris.

SVÆRT FORNØYD MED FORMAT KVIKK 160 (F)

Håkon Kverme, smågris-produsent fra Bore i klepp.

– Forskjellen med og uten fiskefôr er klar.
Vi har foret med og uten fiskemel. Forskjellen er vesentlig.

Det skiller over 100 gram på tilveksten
hos smågrisen i kontrollperioden.

   

Olav Tjelta, smågrisprodusent fra Tjelta i Sola.

– Vi er utrolig fornøyd med det nye smågrisfôret til Felleskjøpet. Det har gitt en veldig god tilvekst. Samtidig fikk vi mindre problemer med diarè og svinn.

Kunne selge smågrisene 1 uke tidligere.

 

Les hele saken i magasinet Vårt Felleskjøp
Tekst: Borhild Barstad, Foto: May-Linda Schjølberg

Publisert 28.desember 2015 - May Linda Schjølberg

 

 

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640