Presisjon
presisjonsjordbruk
GPS-mottaker på traktoren og sporfølger på redskapet er blitt hverdagen i presisjonsjordbruk.

Fokus på presisjonsjordbruk

Under Jærens mektige himmel har flittige arbeidere hos Jæren gulrot AS for alvor tatt i bruk AMS. GPS-mottaker på traktoren og sporfølger på redskapet er blitt hverdagen i presisjonsjordbruket. AMS forenkler og effektiviserer arbeidet for bonden.

Vi tok i oktober turen ut til Jæren Gulrot AS. Bedriften har i år investert i AMS på 3 av sine traktorer, de har med dette for alvor tatt steget inn i presisjonslandbruket. John Deere traktorene er utrustet med RTK-signal som gir høyest mulig nøyaktighetsgrad.

– Vi har en feilmargin på rundt 2 cm, jeg er imponert over hvor nøyaktig det er. Det er lett å lære seg og har et godt grensesnitt som er enkelt å forstå. Jeg lærte det jeg hadde behov for på ½ time. Samtidig er det mange detaljer og innstillinger jeg ikke har oversikt over enda, men som gir muligheter for å effektivisere enda mer, forteller Gunnar Bakke som er ansatt hos Jæren Gulrot.

FORENKLER BONDENS ARBEID

John Deere er i dag den ledende aktøren innen presisjonslandbruket. John Deere sine AMS-systemer (Agricultural Management Solution) er et omfattende produkt- og fagområde som inneholder en rekke løsninger som forenkler og effektiviserer bondens arbeid.

PINLIG NØYAKTIGHET

– Vi bruker GPS-en stort sett alltid når vi kjører på marka, når vi gjødsler, hypper, freser og sår. Det blir rett og slett mye mer nøyaktig. Når du først har den gule kula på traktoren, så bruker du den når du kan. AMS øker komforten, arbeidet blir mer nøyaktig og oppgavene blir lettere, forteller Gunnar.

GOD I VANSKELIG TERRENG OG VED DÅRLIG SIKT

John Deere’s terrengkompenseringsmodul med StarFire 3000 korrigerer automatisk alle posisjonskalkyler via GPS-signalet. På denne måten kan kjøretøyet holde ønsket kurs. Det justeres kontinuerlig for ujevnt terreng og hellinger. Mindre overlapping betyr mindre kjøring, mindre jordpakking og reduksjon i tidsforbruk. Du rekker over flere dekar hver dag, selv på dager da sikten er dårlig.

ØKENDE INTERESSE FOR PRESISJONSJORDBRUK

Salgssjef i Felleskjøpet Rogaland Agder, Jon Magne Torsteinsbø, forteller at interessen for presisjonsjordbruk og AMS er økende i markedet. – Stadig flere bønder ser nytten av å effektivisere drifta si med denne investeringen. Det gir mindre forbruk av gjødsel, frø og sprøytemiddel, lavere drivstofforbruk, mindre maskinslitasje og bedre avlinger, slår Torsteinsbø fast.

– I tillegg blir arbeidsmiljøet til traktorføreren bedre, da det blir lettere og gjennomføre arbeidsoppgavene. Presisjonsjordbruk er en viktig faktor på vei mot en bærekraftig produksjonsøkning som verden avhenger av, avslutter Jon Magne Torsteinsbø.

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp
Tekst og foto: May-Linda Schjølberg

 

Verktøylinje

Spar penger med vår serviceavtale!

Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) har en svært god serviceavtale som gir deg som kunde inntil 30% rabatt på service på din maskinpark.

Vi gir deg rabatt på arbeid, samt rabatt på deler som inngår i serviceoppdraget. Jo flere maskiner du har i serviceavtalen jo mere rabatt vil du få på din maskinpark.

Alle typer traktor – anleggsmaskin – slåmaskin – rundballepresse kan inngå avtale.

Les mer om vår serviceavtale

Ta kontakt med ditt lokale verksted for opprettelse av avtale.
Telefon sentralbord 51 88 70 00

  • Varhaug 51 77 14 71
  • Kristiansand 481 00 911
  • Haugesund 52 70 54 70
  • Årdal 51 75 42 30
  • Klepp 970 69 779

 

 

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640