Søk

Du er her:

Nordåsen gård - Felleskjøpet
Nordåsen gård - Felleskjøpet
Gode sammen, Ruth Birgitte og Trond Vidar

De valgte bondelivet - og angrer ikke

Vel vitende om at det ville snu livet deres fullstendig på hodet, signerte ekteparet Trond Vidar og Ruth Birgitte Berge lille julaften for tre år siden kontrakten som gjorde dem til eiere av en gard i Nordåsen i Gjesdal. Vi har vært på besøk hos familien i Nordåsen og vi lot oss imponere.

For Trond Vidar var det en årelang drøm som gikk i oppfyllelse. For Ruth Birgitte kunne det ha vært kapitulasjon etter lang tids mas, men hun var til slutt like klar som ektefellen, riktignok på to betingelser: Garden måtte ikke ligge mer enn én times kjøretur fra byen, og den måtte være stor nok til at de kunne leve av den.

ANGRER IKKE
– Han fikk til begge deler. Hun ser smilende bort på ektefellen som i dag er fulltidsbonde. Selv jobber hun som sykepleier og sørger også for at tre døtre kommer seg til og fra ulike aktiviteter og gjøremål. De tre som i dag er henholdsvis sju, ti og tretten år gamle har, som foreldrene, funnet seg godt til rette i sin nye hjemkommune.

– Vi er blitt utrolig godt mottatt, fastslår Ruth Birgitte. Å forlate Stavanger, det kjente og gode nabolaget på Ullandhaug og et hus spesialsnekret av an far sjøl, kunne fort ha blitt risikosport. Men familien har ikke angret en
dag. Det eneste Trond Vidar har savnet og fortsatt savner, er flere timer i døgnet. Å overta en gard på 4320 mål med
125 vinterfóra sauer, 720 griser og rundt 40 ammekyr, er krevende selv for en proff, og når bolighuset trenger oppussing og påbygg for å kunne huse familien, mangler det ikke på ting å henge fingrene i. For tømreren fra Stavanger har det dessuten vært viktig å legge opp gardsarbeidet etter egne mål fra dag én, noe som i seg selv er utfordrende, men også svært lystbetont.
– Det som er kjekt med en plass som denne, er at du kan ta prosjekt for prosjekt og alltid ha noe å se fram til, sier han.


Nordåsen gård ligger i nydelige omgivelser på Nordåsen i Gjesdal.

RESULTATORIENTERT
Det er tømrer han er og har jobbet som, men interessen for dyr og friluftsliv har alltid vært der. Besteforeldrene drev
gard, og i Stavanger bodde de tett på de to eneste gardene i drift på Ullandhaug. – Jeg lærte mye av dem, smiler han. Læringskurven som bonde har vært bratt, uten at det i nevneverdig grad stresser den nye bonden på storgarden i Gjesdal.

– Jeg har høy selvtillit på måloppnåelse. Har jeg først satt meg et mål, vet jeg at jeg når det. Såpass har jeg erfart
oppigjennom. Og resultatene lar ikke vente på seg. I dag har garden i Nordåsen 155 vinterfóra sauer, 720 griser, 19 heiagriser, -som nylig ble slaktet, 55 drektige kyr og kviger av reinrasa Charolais, 18 kvige- og 30 oksekalver, samt to avlsokser. I sommer kjøpte han dessuten en avlsbesetning Charolais som kommer til gards denne måneden, og fra og med januar av er statusen som aktiv avlsbesetning for Charolais oppnådd. – Målet er hundre prosent semin i løpet av tre år, sier han.

STOR KAPASITET
– Han har en arbeidskapasitet de færreste har, begynner Ruth Birgitte når hun skal beskrive ektemannen. – Og så er han av den gammeldagse typen, tilføyer hun: – Han legger stolthet i arbeidet, uansett hva det er. I tillegg kommer et ukuelig pågangsmot og viljen til å lære, mener hun.

Selv tror han erfaringene fra et allerede langt yrkesliv
også er vesentlige. – Det er stor forskjell på om jeg skulle ha startet gardsdrift som 22-åring, enn nå, som 42-åring. Som ung er man langt mer avhengig av andres råd. Jeg spør fortsatt folk til råds, men siler nok på en annen måte og har en rimelig klar oppfatning av hva som kan funke og ikke, smiler bonden. Både naboer og gamlebonden er gode å ha når han lurer på ting. Dyrlegen har han også lært mye av. – Det gjelder å ta til seg lærdom der man kan. Jeg er ydmyk i forhold til dette og lærer noe nytt hver eneste dag.

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp, du kan lese saken i sin helhet her

Publisert Januar 2016 - May-Linda Schjølberg

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640