Slaktekyllingprodusent

Far for 35 000

Han var klar til å starte kyllingproduksjon i 2013, men et marked som lå nede gjorde at husbyggingen fikk forrang. I dag har Svein Jarle Njærheim (29) både nytt bolig- og kyllinghus på garden i Hå.

Vi besøker den unge bonden tidlig i vår. Han er i gang med første innsett. 35.000 kyllinger spankulerer rolig mellom de snorbeine radene i det flunkende nye kyllinghuset, 15 dager gamle. Et stående vindu er satt inn mellom kontrollrommet, der bonden styrer produksjonen ved datamaskinen, til de tusenvis av gulhvite kyllingene på andre siden av glasset, som vokser litt mer for hver dag som går.

GODE, GAMLE HJELPERE
– Når skal de leveres? – 7. mars. Da er de 34 dager gamle, kommer det kjapt fra den nyslåtte kyllingbonden som
allerede stortrives med de nye oppgavene. Han skal levere kyllingene til Den stolte hane i Kviamarka, bare minutter fra garden som ligger på høyre hånd noen få hundre meter før Hå Gamle Prestegard i Hå kommune sør på Jæren.

Fortsatt driver han også med ammekyr, poteter, gras og fisk, slik det var da han overtok gården for rundt ti år siden.
– Jeg har heldigvis god hjelp av både farfar og bror til farfar, Lars Njærheim, som gjør en kjempejobb både i fjøset og med potetene, sier bonden som akkurat nå har størst fokus på kyllingene. Grandonkelen bor på Nærbø og har rundet 80 år, men har både arbeidslyst og –evne så det holder. På sikt skal også ektefellen, Gry Anette, som har vokst opp på gard, være med i kyllinghuset, men først må de to barna på henholdsvis to og under ett bli litt eldre.

ERFARINGSUTVEKSLING OG RÅDGIVNING
Svein Jarle Njærheim har selvsagt lest seg opp på kyllingdrift, men det er erfaringsutvekslingen mellom andre kyllingbønder og fagfolk i Den stolte hane, som har betydd mest i forberedelsene. Fagkonsulent på fjørfe FKRA, Sven Grødeland, som selv er kyllingbonde, har vært en viktig sparringspartner for Njærheim. – Læringskurven er utrolig bratt. Det er som å bli foreldre for første gang. Alt er nytt, men så går det som regel utrolig godt, smiler
konsulenten der han går langsomt ved siden av kyllingkollega Njærheim og småsnakker mens de saumfarer rad for rad etter syke eller døde kyllinger.

Én time om morgenen og én om kvelden er avsatt til runden i kyllinghuset.
– Det er god dyrevelferd, fastslår Grødeland som bor bare tre kilometer fra Njærheim og som også leverer sine kyllinger til Den stolte Hane.

MER PÅPASSELIG
Ifølge ham har de siste års fokus på narasinfri kyllingproduksjon gått greit for de fleste kyllingbønder. – Det krever noe mer av klima- og ventilasjonsstyringen i kyllinghuset, men er fullt ut overkommelig. Vi må bare følge litt mer med, noe vi for så vidt har igjen for, sier han. At det er god bevegelse i kyllingflokken, er tegn på at alt er godt. Klumper de seg, er noe galt. Å følge godt med på dyra, er det viktigste, påpeker FKRA-konsulenten.

Njærheim har ingenting imot å starte og avlutte arbeidsdagen i det varme kyllinghuset. Men han innrømmer at det i starten var vanskelig å skulle avlive de få dyra som ikke hadde det så godt. – Jeg strevde de rundt 20 første gangene, men nå er jeg blitt vant til det, sier han og tar opp en kylling som ligger på ryggen foran ham. At han som regel må plukke opp noen kyllinger på hver tur, er normalt med et så stort innsett. – Ser vi i forhold til for eksempel sau, ligger dødeligheten på kylling rimelig lavt, skyter Grødeland inn.

SOVER ALLTID GODT
Det nye bolighuset på gården har Svein Jarle Njærheim satt opp selv. Han er i utgangspunktet tømrer og har i flere år jobbet som freelancer. Nå har han imidlertid ikke tid til den slags. Gårdsdriften og spesielt kyllingproduksjonen
krever ham hundre prosent. – Det er store investeringer, dette? – Lån i banken, opplyser han. – Du sover godt om natten? – Jeg sover alltid godt!

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp

Publisert 09.mai 2017 - May Linda Schjølberg

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640