Fuktighet: Rolf har erfart at høy fuktighet i fôret gjør at dyra både spiser og produserer mer.

Glad bonde - glade kyr!

Gode rutiner. Litt ekstra omsorg. Og en genuin interesse for jobben sin. Kan det være den hemmelige oppskriften til suksessbonden Rolf Hilmar Haugstad? Eller er det sånn at en bonde som ler mye, får mer melk? Tre år på rad har nemlig Haugstad oppnådd den høyeste ytelse med NRF.

Det flate jærlandskapet er viden kjent for topp husdyrkvalitet. Det er her mye av melka blir til. Jærbøndene har ikke bare ansvar for mye av melka som havner på de norske frokostbord, men mange av de andre matvarene også.

En av bøndene som ligger helt i øverste sjikt heter Rolf Hilmar Haugstad. 42-åringen driver familiegården på Vigrestad og herfra har han tre år på rad toppet lista over ytelse på melkeproduksjonen. Ytelsen som måles, bygger på energikorrigert melkeproduksjon med tall hentet fra husdyrkontrollen.

Trivsel er viktig
Buskapen består av 38 kyr og en liten besetning med gris. Men i mars neste år skal Rolf øke besetningen til 60 kyr.
Da går kvoten fra 360 000 liter melk til 600 000.

Ikke noe hokus pokus
– Best tre år på rad. Gi oss hemmeligheten din?
- Det er egentlig ikke noe hokus pokus, sier Rolf og ler. Rolf ler forresten mye. Mest av alt er det et resultat av at vi vil
ha mest mulig ut av det vi holder på med. Da må vi tenke totalitet. Hele verdikjeden fra kalving til ferdig produserende ku. Og da er for eksempel trivsel viktig. Hvis ikke kyrne trives, kan vi ikke forvente å få noe tilbake. Derfor tror jeg ikke på å bare skynde seg gjennom fjøset med fôret. Tid er viktig. Jeg driver gården på heltid og har derfor ekstra tid til kyrne.

Vi har ikke melkerobot, så vi kommer nærmere innpå hvert dyr. Da er det lettere å plukke opp småting som har med jurhelse eller generell helse å gjøre.

Formell utdanning har han ikke. Rolf forteller at alt han kan, har han lært på den harde måten. Og han må ha plukket med seg noe riktig på veien. Arbeidsdagen begynner klokken fem med første melking. Fjøset har et automatisk fôringssystem som gir kyrne fersk mat 12 ganger i døgnet.

Andre melking skjer i firetiden på ettermiddagen.
– Jeg pleier å si at den mest lønnsomme tiden i fjøset er timen etter melking. Da har kyrne roet seg
ned. Vi går rundt og ”småprater” med dem. Da er det enkelt å sjekke små ting som for eksempel brunsten.


Godt fôr
– Hvor viktig er fôret?
– Det er selvsagt viktig å ha godt grovfôr. Vi bruker konsekvent ensileringsmiddel (GrasAA T). Om sommeren går det mest med rundballer. Ellers i året tar vi graset fra plansilo.

Sammen med Landbruksrådgivningen i Rogaland tester vi dette året ut silo med og uten syre for å se på forskjeller. Vi tørker ikke graset mye og har stort sett en tørrstoffprosent på mellom 25 og 30 prosent. Vi tar konsekvent grovfôranalyser. Det gjør at vi kan bruke riktig FORMEL- kraftfôr til dyra.

Nok grôvfôr av god kvalitet hele døgnet sammen med rett kraftfôrtype i riktig mengde slår godt ut for melkeproduksjonen. Uten at dyra har god appetitt blir det lite melk, kommer det med typisk jærsk bekjedenhet. Og mer latter.

Støtter sin lokale leverandør
Rolf har vært melkebonde i ni år. Kraftfôret kjøper han i den lokale Coop-butikken på Vigrestad som får varene fra FKRA. Han er opptatt av å støtte den lokale leverandøren, og skryter mye av sjåføren som gir topp service.

Så hemmeligheten var egentlig ganske enkel. Riktig fôr og litt ekstra tid og omsorg er det som skal til. Rolf sier at han nettopp har fått en rapport fra sin regnskapsfører for første halvår. ”Det har gått godt i år”, står det
i rapporten. Ikke bli overrasket om Rolf og Ann Jeanett også neste år får en topplassering.

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp
Tekst: Dag Svihus, Foto: Hedda Rystad

Publisert 10.januar 2013 - May Linda Schjølberg

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640