Søk

Du er her:

Bilde av: Fistelhestene testes på tredemølla i forsøksstallen ved UMB
Fistelhestene testes på tredemølla i forsøksstallen ved UMB, der man også foretar alle de avanserte målingene.

Hesteekspert til Felleskjøpet Fôrutvikling

Med Jon Anders Næsset i stallen har Felleskjøpet Fôrutvikling sikret seg en av landets fremste eksperter på fôring av hest. Næsset er godt kjent i hestekretser for sin forskning om hvordan fôr og fôringstidspunkt påvirker de fysiske prestasjonene hos hest.

– Vi ser at det fortsatt er mulig å gjøre forbedringer både når det gjelder næringsinnhold og måten vi fôrer hest på, sier Jon Anders Næsset. Han begynte som utviklingssjef i Felleskjøpet Fôrutvikling (FKF) 1. juni. Her får han hovedansvaret for Felleskjøpets Champion-sortiment som er størst i det norske markedet.

Næsset er godt kjent i hestekretser for sin forskning om hvordan fôr og fôringstidspunkt påvirker de fysiske prestasjonene hos hest. I 2004 tok han mastergrad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) om når konkurransehester bør fôres foran løp. Nå går han dypere i temaet i en doktoravhandling som han fullfører parallelt med den nye jobben. Arbeidsstedet vil fortsatt være Institutt for husdyrfag ved UMB på Ås.

Toppidrettsutøvere

– Noe av det første jeg skal ta fatt på i FKF er å være med og utvikle et nytt konkurransehestefôr innenfor Champion-segmentet. Konkurransehester trenes og fôres i dag som toppidrettsutøvere, og prestasjonene måles med de samme hjelpemidler og samme nøyaktighet, sier Næsset. Det profesjonelle hestemiljøet er naturlig nok svært opptatt av dette arbeidet.

– Konkurransesiden er stor og det er mye penger involvert. Når enkelte hester koster flere millioner, premiene er på mange hundre tusen og bare hundredeler skiller, er det klart man er interessert i alt som kan gjøre prestasjonen best mulig, sier Næsset.

Han påpeker imidlertid at arbeidet også er viktig i forhold til dyrevelferd.

– Vi snakker om påkjenninger som i ekstreme tilfeller kanskje er helt på kanten av hva vi bør utsette dyra for. Da er det viktig å gjøre forsøk og målinger som sier noe om disse påkjenningene, og hvilke forberedelser som kan gjøre påkjenningene minst mulig, sier han.

 

Avansert norsk forskning

Nettopp her driver Norge avansert forskning. Ved UMB har man helt siden 1998 drevet forsøk med såkalte fistulerte hester, som gjør det mulig å ta ut prøver fra tarmsystemet. Tilsvarende forskning drives på storfe i mange land, men når det gjelder hest er Norge ganske unike på området sammen med Frankrike. Gjennom sine arbeider har Næsset stått sentralt i denne forskningen.

– Vår forskningen får stor internasjonal oppmerksomhet når vi publiserer og presenterer den på konferanser rundt om i verden, forteller Næsset.

– Hva er viktig for å få hester til å yte maksimalt under forsvarlige forhold?

– Kroppen må være rustet for å løpe. Da må vi vite når man skal lade opp og med hva. Bør fôret vær konsentert om proteiner, karbohydrater eller fett, er det gunstig å bruke lettløselige eller tungt fordøyelige karbohydrater, bør bolodsukkerkonsentrasjonen endres osv. Ut fra den fysiologiske responsen på behandlingene vi foretar, mener vi det i hovedsak kan trekkes generelle konkusjoner. Men vi finner også individuelle variasjoner hos hestene, forteller Næsset.

Mangfoldig marked

I FKF vil Næsset arbeide mot hele hestemarkedet.

– Dette er et marked med mange segmenter og hesteeierne har forskjellig fokus. Har du «den beste hesten i verden» er du selvfølgelig opptatt av at fôr og andre faktorer skal være helt på topp. De som har staller med mange hester, er mer opptatt av stabile leveranser med fôr av jevn kvalitet til en fornuftig pris. Og vi har et stort segment med fritidshest. Hestemarkedet er med andre ord svært mangfoldig og klart forskjellig fra markedet for produksjonsdyr som storfe, gris og fjørfe, understreker Næsset.

Hesteinteresse

Næsset vokste opp på Jaren på Hadeland, og da moren sendte 5. klassingen på ridekurs hos Morten Antonsen ble hesteinteressen vekt.

– Han var faglig interessert og opptatt av trening og treningsfysiologi. Det var dette som gjorde meg interessert, forteller Næsset.

Han kjøpte sin første hest i 1993 og har trent og kjørt egne hester. For tiden har han bare én, og den er satt bort til annen trener.

Næsset kjenner også godt til Felleskjøpet. Etter UMB-studiene arbeidet han to år på fôrsiden i daværende Felleskjøpet Øst Vest, og han har hatt god kontakt med Felleskjøpet Fôrutvikling gjennom sine studier.

Næsset har også drevet med kurs og rådgiving gjennom eget selskap.

Tekst og foto Håvard Simonsen Felleskjøpet Fôrutvikling

Verktøylinje

Vi kan hest!

Som eneste kraftfôrleverandør tilbyr vi oppsett av fôrplan, faglig råd og veiledning innen hestefaget.

Felleskjøpets fagpersoner på hest er direkte involvert i produktutvikling og produksjon av våre Champion produkter.
I tillegg har vi et internasjonalt nettverk som sørger for av vi til enhver tid har riktige produkter å tilby våre hestekunder.

Felleskjøpet Rogaland Agder utfører analyser av grovfôr til hest på vårt laboratorium i Stavanger. Næringsverdiene i grovfôret hjelper deg til å velge det riktige kraftfôret til din hest.

I Felleskjøpet Rogaland Agder, med kontorsted i Stavanger, er Ådne Undheim vår fagkonsulent på hest.
Har du spørsmål angående hest eller ønsker en skreddersydd fôrplan til din hest, ta gjerne kontakt med Ådne.
 

Ådne Undheim
Fagkonsulent Storfe og Hest


Tlf: 907 62 714
E-post: aadne.undheim@fkra.no

 

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640