delaval bcs
delaval bcs
Bønder som satser Ingrid Ropeid og Eirik Rugland

Mye å vinne på holdteknologi

Målet er en sunn og kostnadseffektiv melkeproduksjon. Et kamera og en datamaskin kan vise seg å være akkurat det som skal til. For 20 år siden var 38 prosent av norske storfe overfeite. Siden da har andelen bare økt. I den nyeste statistikken fra Animalia kommer det fram at 59 prosent av norske storfeslakt er overfeite. Med delaval bcs er det mye penger å spare.

I alle fall er det det de unge melkeprodusentene Eirik Rugland og Ingrid Ropeid håper på. I fjøset på Mossige, like utenfor Bryne i Time kommune, har de fått installert DeLavals nyutviklede holdvurderingsutstyr som skal bidra til at melkekyrne på garden oppnår og holder sin idealvekt. Ikke bare vil det gi en bedre melkeproduksjon, men det vil også kunne bidra til at kyrne unngår sykdommer. I tillegg er det også et kostnadsbesparende tiltak så lenge kyrne
etter hvert vil få mindre fôrrasjoner som et resultat av de kontinuerlige målingene.

HOLDVURDERING VANSKELIG
– De fleste av oss fôrer dyra for godt. Det er vanskelig å avgjøre holdet med det blotte øyet, sier Ingrid og legger til:
– Holdet på dyrene vurderer vi for så vidt daglig, men jeg tror vi blir blinde på egen flokk. Dessuten mener jeg at vi generelt er for sløve til å holdvurdere. Vi ser lett de dyra som befinner seg i den ene eller andre enden av skalaen, mens de i midten er langt vanskeligere å bedømme.

Hos dem har det nye 3D-kameraet allerede avslørt at noen av kyrne er i for godt hold. – Vi er i gang med å slanke dem, sier hun. På dataskjermen i hjørnekontoret av det store og luftige løsdriftsfjøset på Mossige kommer kameraets observasjoner ut i kurver og tabeller, og melkebøndene kan gå langt inn i materien både når det gjelder flokken totalt sett og på hver enkelt ku. – Det blir spennende når vi kan begynne å avlese historikk
og se hvordan endringer i fôringen slår ut, sier Ingrid, og tilføyer med glimt i øyet. – Men databønder skal vi ikke bli.

BØNDER SOM SATSER
Da Eirik Rugland overtok farsgarden i 2013, var melkekvoten på garden 100.000 liter. I dag er den nærmest
tredoblet. – Skal dere ytterligere opp? – Foreløpig ikke, men vi har en kapasitet på 600.000 liter, svarer Eirik rolig og ser utover kuflokken som synes å være svært godt fornøyd med tingenes tilstand. En måkerobot glir sakte over golvet mellom kyrne som har utsikt helt ned til jærstrendene. Eirik er likevel nøye med den manuelle måkingen og går over hver morgen og kveld. Det synes. – Har du sett så reine og flotte kyr…? FKRAs Alf Minde skryter, og det med god grunn. Ivrig peker han i retning melkeroboten, der 3D-kameraet er montert like over plassen hvor kua stiller seg opp. Han forklarer: – Hver gang en ku står i roboten, avfotograferes bakparten på dyret og informasjon om andelen fett registreres i systemet slik at bøndene til enhver tid kan avlese utviklingen hos hver enkelt ku.

TIL Å STOLE PÅ
DeLaval i Norge har siden mars i år hatt seks pilotanlegg i drift i norske fjøs. I resten av verden har ytterligere 20
pilotanlegg vært i funksjon, og nylig startet et kontrollert salg av det nye utstyret. – Teknisk sett fungerer systemet uten problemer, men det er viktig for oss at kundene bruker informasjonen rett. Derfor vil vi sikre oss at bøndene har samarbeid med fôringsrådgivere, først og fremst i Tine, før de får kjøpe systemet, uttaler DeLaval Norges Einar Iversen til Norsk Landbruk.

Hos Ingrid og Eirik er det fagrådgiver på fôring i Tine, Line Bergersen, som har bistått i oppstarten. Hun har siden juni i fjor vært med i uttestingen av det nye holdvurderingskameraet i to besetninger på Jæren og opplevd at det gir sikre tilbakemeldinger. – Kameraet er et meget godt verktøy i fôringsarbeidet.


Tallene vi får er til å stole på og gir nye muligheter, er hennes erfaring. For eksempel fant de under testperioden
ut at enkelte kyr melket like godt på mindre mengder kraftfôr. – Med den kontinuerlige holdvurderingen fra kameraet, er det enklere å prøve ut ulike fôringsstrategier, sier hun og legger til at bonden i den ene testbesetningen, som selv har drevet med holdvurdering i mange år, nærmest opplevde dette som en ny verden.
 


DeLaval holdvurdering BCS, hver gang en ku står i roboten, fotograferes bakparten på dyret slik at bøndene til enhver tid kan følge utviklingen.

NYE FÔRRASJONER PÅ MOSSIGE
– Jeg vil si at dette er noe av det kuleste utstyret etter melkeroboten, sier FKRAs Alf Minde engasjert.

Ingrid og Eirik er i gang med å balansere ut fôrrasjonene i fjøset på Mossige. – Vi må prøve oss litt fram, men det gjelder å finne de rette kombinasjonene og variere kraftfôret etter kvaliteten på grovfôret, oppgir Ingrid, som i tillegg til gardsdriften er fôrkonsulent i FKRA. Akkurat nå har hun imidlertid barselpermisjon, men regner med å være tilbake på jobb i mars neste år. Hun tar opp en neve fôr fra ”midtgangen”: – Mye halm og mer fiber, sier hun henvendt til Minde. – Vi har allerede begynt med en egen fôrrasjon til gjeldkyr slik at de ikke skal legge ytterligere på seg.

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp, du kan lese saken i sin helhet her

Publisert Januar 2016 - May-Linda Schjølberg

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640