Lav fettprosent kan ha sammenheng med lite struktur og lett fordøyelige næringsstoff i fôrrasjonen, sammen med ugunstig sammensetning av fettsyrer.
Beitegras, og spesielt ungt gras inneholder ofte lite fiber. Fiberen er i tillegg mer lettfordøyelig og gir mindre struktur-effekt. I tillegg kan det være mye lettfordøyelig protein og sukker. I forhold til mer utviklet gras inneholder beitegras ofte mer fett.
Fettsyresammensetningen i beitegraset er mer ugunstig for vommiljøet. I forhold til mer utvokst gras, har beitegras høyere andel umettete fettsyrer. Dette er fettsyrer som C18:2 og C18:3 i forhold til mettete fettsyrer som C16:0.
En stor del av umettete fettsyrer mettes i vom, og i slike fôringssituasjoner kan det dannes trans-fettsyrer og ulike CLA fettsyrer. Disse fettsyrene vil senke fettprosent i melken.
Tiltak ved lav fettprosent
Fettprosent i leverandørmelka blir regnet som normal rundt 4,0 til 4,2.
På beite er det vanligere med 0,2 – 0,4 % lavere fettinnhold enn ved innefôring.
Fettprosent på under 3,5 må betegnes som fettdepresjon. For å forsøke å begrense nedgang i fettprosent kan det svare seg å vurdere:
Gi rundballesurfôr, enten i forbindelse med melking eller som innefôring om nettene.
- Gir mer struktur i rasjonen.
- Stimulerer til mer drøvtygging og spyttproduksjon som senker fare for sur vom.
- Gir jevnere fôropptak når beitekvalitet og fôropptak på beite varierer.
Gi kyrne strukturfôr på beite
- Gi tilgang til utmarksbeite eller randsone med utvokst gras.
- Gi halm på beite, baller med kuttet halm i en fôrhekk med tak over kan være en mulighet.
Godt fôringsregime på kraftfôr
- Ikke gi for mye kraftfôr i dagsrasjonen.
- Ikke gi for mye kraftfôr ved hver fôring, maks 3 – 4 kg.
- Ikke gi kraftfôr på “tom mage”, gi kyrne mulighet til å ete grovfôr før kraftfôr.
Tilskudd av fett i rasjonen kan hjelpe, men det må vurderes nøye hvilken type fett og hvor mye som skal gis.
- Det bør brukes en viss mengde vom-beskyttet fett, og fett med høy andel C16:0, C18:0 og C18:1.
- Andel fett i dagsrasjonen bør ikke overstige anbefalte maksimumsgrense.
- Feil bruk av fett kan gi dårlig fôrutnyttelse, lav protein % og lav avdrått.
Publisert 26. april 2012 - Bengt Egil Elve