Holstein - kraftfor - felleskjøpet
kraftfôret blir oppbløtt i vann før det blandes sammen med grovfôret
Kraftfôret blir oppbløtt i vann før det blandes sammen med grovfôret

Høytytende holstein på fullfôr

Melkeflyten er formidabel i besetningen til Hanne Elin Herrebrøden. Oppskriften består av fullfôr og tilpassa kraftfôr. Formel Fullfôr fra FKRA, miksa med intens husdyrinteresse, topp rådgiving, faste rutiner og målretta arbeid.

Vi er på en av Meling-gårdene på Austre Åmøy i Stavanger kommune. Siste del av gårdsoverdragelsen fant sted i fjor. Nå er Hanne Elin definitivt driftslederen, mens far, Einar Rosnes, er mer enn komfortabel med yrkestittelen dreng. Sammen må de være så nær dynamitt som det er mulig å komme i en driftsbygning med 43 melkekyr og påsett.

FAR OG DATTER
I fjøskontoret blir det pratet ku på inn- og utpust.
- Far har lovt å være med lenge enda. Det meste av husdyrinteressen og kunnskapen er basert på det han har
lært meg opp gjennom årene. Jeg verdsetter far sine råd, og ikke minst setter jeg pris på at han er åpen for nye impulser, smiler Hanne Elin.

HØY YTELSE
- Målet er å holde høy ytelse og samtidig unngå fett-trekk, sier Hanne Elin. Det går bra, selv med et kraftfôrforbruk på absolutt akseptable 29 kilo per 100 kilo melk. Husdyrinteressen er sterk på gården. Far og datter kjenner opphavet i flere ledd bakover hos hver eneste ku.

En av kuene er Civa. Hun topper Husdyrkontrollen sin eksklusive liste over landets mest høytytende kyr. I fjor var avdråtten hennes 16.000 kilo EKM på 365 dager. Det gir en snitt-ytelse på 43 kilo melk per dag.  I snitt ligger besetninga på 12,4 måneder mellom kalvingene. Kvigene kalver rundt toårs-alder, oppdaterte tal viser 23,6 måneder.
 

FORNØYD MED FORMEL FULLFÔR
Melkekyrne får sin egen melkemiks mens gjeldkyr og kviger får sin tilpassa fôrblanding bestående av en tredjedel halm og to tredjedeler silo - pluss litt kraftfôr. En viktig fullfôringsdetalj er at kraftfôret blir oppbløtt i vann før det blandes sammen med grovfôret. Kyrne får dermed ingen mulighet til å velge ut godbitene i fôrmiksen.

- FORMEL Fullfôr har vist seg å være svært godt egnet i grunnrasjon med fullfôring, erfarer Ingrid Ropeid. Kraftfôret er rikt på AAT, og har en proteinkvalitet som stimulerer melkeytelsen. Den gir gode vilkår for vommikrobene gjennom innholdet av lettløselig stivelse. Dette er et kraftfôr som flere melkeprodusenter med fullfôring med fordel bør prøve. Å blande sitt eget kraftfôr med byggrøpp, vitamin- og mineralkonsentrat og proteinblanding er både arbeidskrevende og relativt kostbart, poengterer hun.

Saken er forkortet og kan leses i sin helhet i magasinet
Vårt Felleskjøp

Tekst: Sjur Håland, Foto: May-Linda Schjølberg

Publisert 13.april 2015 - May-Linda Schjølberg

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640