Søk

Du er her:

En ny hverdag i fjøset

Ku-jente gir full gass i nytt fjøs

Nedtrapping mot en gjledfri tilværelse og en roligere hverdag etter 18 år som bonde var ikke aktuelt. For Elin Hobberstad er det ordet utviklingsbonde som gjelder.

- Knallgildt, sier bonden på bredt jærmål og smiler med hele seg. Elin Hobberstad og hennes familie har definitivt fått en ny hverdag. Fra 31. oktober i fjor har det nye løsdriftsfjøset med melkerobot, måkerobot og andre arbeidsbesparende i-mek løsninger fra FKRA vært i drift.

Vidsynt gardinfjøs
Det nye fjøset ligger godt synlig fra fylkesveg 44 på gården Hobberstad et par små kilometer nord for der fylkesvegen møter veien som går mot Varhaug og Bue. Smale vinduer i nordre brystveggen røper at her bor det folk som har sans for estetiske detaljer. Langsidene i fjøset har store åpninger der plastgardin, som slipper gjennom lys, men ikke vind, dominerer. Den lange bygningen ligger utsatt til. Her er det ingenting som tar av når
vestavinden kommer i hylende stormkast direkte fra storhavet. Gardinene gjør jobben. Fjøset er så nytt at vindmåleren ikke er montert enda. Måleren skal sørge for at åpningen mellom vegg og gardin blir automatisk justert etter vinden. Når gardinene er oppe og Jæren viser sitt mildeste ansikt, vil både røkter og dyr få mulighet til å nyte vidsynet rett ut mot Nordsjøen. Om utsynet vestover fascinerer, blir en ikke mindre imponert om en vender blikket i motsatt retning der vindmøllene på Høg-Jæren dominerer majestetisk i horisonten.

Nyttig automatikk
- Kom inn, sier Elin og guider oss mildt, men bestemt gjennom smitteslusa. Inne i fjøset er det stille, høyt under
taket, luftig og led-lyst. Noen kyr daffer på veg til eller fra melkeroboten. Andre ligger drøvtyggende og synlig
fornøyde på polstra ku-matter i liggebåsene. Måkeroboten, som har fått navnet Finn, glir lydløst over spaltene uten at kyrne lar seg affisere av den mobile tekniske innretningen. Den røde TKS-fôrvogna kommer glidende under en kraftig H-bjelke for å legge ut en stripe saftig silofôr på fôrgangen langs vestre langsiden av fjøset. Også under spaltegolvet sørger teknikken for at det hele fungerer etter planen. To ganger daglig starter pumpene i gjødselkanalene for å holde blautgjødsla homogen. Når kanalene er fulle, blir gjødsla pumpet over i gjødsellageret under den gamle driftsbygningen.

Smittende engasjement
Elin Hobberstad er aktiv i produsentmiljøet og henter inspirasjon der inspirasjon er å finne. Hun er blant anna
aktiv medlem i Ku-jentene, en gjeng kvinnelige jærbønder som har hatt jevnlige møter i mange år. Kyr og kalver har
Varhaug-jenta handtert siden hun var en neve stor. Hun tok over gården fra sine foreldre i 1997. Samboeren, Norodd
Lode, driver et lastebilfirma sammen med sin bror. Samboerparet har alltid vært enige om at det er Elin som
steller dyr og driver gård, mens Norodd prioriterer sin jobb og hjelper til ved behov. Denne arbeidsfordelingen har
fungert tilnærmet knirkefritt på 18. året. I byggeperioden og senere i innkjøringsfasen har imidlertid hele familien
vært både engasjert og heftig begeistret. De to sønnene, Rasmus (17) og Martin (15) har vært interesserte i det som skjer på gården i lang tid. Rasmus har fått traktor-lappen og liker særlig godt alt med motor og fire hjul, og som trenger å mekkes på, mens broren Martin er veldig interessert i dyr. - Guttene sin interesse har vært avgjørende for at det ble bygging. Investeringer av dette omfanget krever at vi inkluderer neste generasjon. Så blir det opp til oss som har ansvaret i dag å vise at investeringa er liv laga. Første bud i så måte er å være bevisste på å ikke syte og klage, men at vi heller fokuserer på alt det som er positivt og gildt, påpeker Elin.
 

Saken er forkortet og kan leses i sin helhet i magasinet Vårt Felleskjøp

Tekst: Sjur Håland, Foto: May-Linda Schjølberg


Publisert 14. juli 2015 - Grethe Sevdal

 

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | firmapost@fkra.no

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger     Tlf: 51 88 70 00     E-post: firmapost@fkra.no    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640