Fokus på fiber til purka

Fokus på fiber til purka

Purka har ulike behov i ulike faser av syklusen. Et område som er viktig å fokusere på er fiber, spesielt i drektigheten og rundt grising. Bidrar til å bedre dyrevelferden, samt forebygge eventuelle problemer som magesår, forlenga fødselsforløp og forebygge forstoppelse rundt grising.

I drektighetsperioden får purka moderate mengder fôr for å unngå at hun blir for stor opp mot grising. Ved sultfølelse og lite mat kan purka bli urolig og frustrert, og i noen tilfeller kan magesår bli et problem.

Fiber har stor oppsugingsevne, og vil svelle i magen slik at purka føler seg mettere. Ved å gi purka fiber gjennom hele drektigheten kan en bidra med å bedre dyrevelferden, samt forebygge eventuelle problemer som magesår, forlenga fødselsforløp og forebygge forstoppelse rundt grising. Høyt fiberinnhold av god kvalitet i purkas rasjon vil også stimulere råmelksproduksjonen og bedre kvaliteten på råmelken. Melkeproduksjonen kommer i gang fortere, mengden melk er høyere fra dag 1 etter grising, og kvaliteten på melken, da spesielt råmelken, blir bedre.

MER FIBER MED FORMAT FØDSEL

I vårt fôrsortiment har vi utviklet FORMAT Fødsel som et overgangsfôr i siste del av drektighetsperioden (siste 3 uker) og de første 3-5 dagene etter grising. Dette fôret inneholder mye fiber av god kvalitet, og byttes ut med 1,5 FEn av purkas daglige fôrrasjon.

FK ROESUPER I tillegg kan vi anbefale FK Roesuper som består av roesnitter i pelletfôrm. Dette er også fiber av god kvalitet som kan brukes i drektighetsavdelingen, samt til rekrutter, slaktegris og smågris. Til drektige purker anbefales 200-300 gram per purke per dag og 100-200 gram til purker de første 3-5 dagene etter grising. Andre alternativer er selvfølgelig grovfôr av god kvalitet, høy, silo eller halm.

Vi er klar over at grovfôr kan skape problemer i vakuumtrekk og gjødselrenner i enkelte besetninger, men det gjelder å finne den gylne balansen mellom nok tildeling til å dekke behovet, men lite nok til at purka/purkene spiser det opp for hver gang. Her er det bare å prøve seg frem til riktig mengde for din besetning, det er ofte ikke mye som skal til.

Les også
– Fiber er viktigare enn du trur (Artikkel fra Bondevennen)
 


Publisert 20. november 2015 - Borghild Barstad

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640