Søk

Du er her:

Stell av smågris - ta godt vare på de små!
Pluss Jernstarter og Smågristorv
Pluss Jerntilskudd Flytende fra første levedøgn. Pluss smågristorv fra dag 2.

Stell av smågris - ta godt vare på de små!

Vær nøye med stell før, under og etter grising for et godt resultat i fødebingen og redusere smågristapet. Sørg for at smågrisen får i seg råmelk og plasseres i et lunt, varmt og tørt smågrishjørne med varmelampe.

 

Stell før, under og etter grising:

 • Skikkelig vask, desinfeksjon og tilstrekkelig tørketid er viktig med tanke på smittepress før de drektige purkene settes inn i fødebingen. Dette har mye å si for hvordan resultatet blir videre.
   
 • Fokus på riktig fôring i drektighetstiden er viktig for resultatet i fødeavdelingen. Det handler om å få purka i rett hold tidlig i drektigheten og sikre nok energi og protein til fostertilvekst i siste del av drektigheten. Format Fødsel før grising gir purka riktig fiber og energi til grising og sikrer råmelksproduksjonen.
   
 • Rikelig med redebyggingsmateriale, eks høy/halm kan også redusere grisingstiden og dermed antall dødfødte/svakfødte unger.
   
 • Tørk av den nyfødte smågrisen med en gang den er født. Varmetapet reduseres. Dette kan redusere smågristapet.
   
 • Sikre at alle smågrisene får i seg råmelk så fort som mulig etter fødsel.
   
 • Ved store kull: Splitt kullet i to. Ta unna grisunger som er store, vitale og allerede har sikret seg råmelk. La de små, svake og seint fødte få 1-2 timer aleine med purka for å sikre råmelkinntak.
   
 • Etter at smågrisen har fått i seg råmelk, trenger den et lunt, varmt og tørt smågrishjørne med varmelampe.
   
 • Se på dyrene for å sjekke temperaturen. Ligger de oppå hver andre i en haug – for kaldt. Ligger de utenfor smågrishjørnet – for varmt. Finn optimal temperatur for ditt fjøs.

 

 

 

 

 

 

  

 • Gi smågrisen tilstrekkelig med jern. Anbefalt:
  - Første levedøgn: Pluss Jernstarter
  - Fra dag 2: Pluss Smågristorv (med jern)
  Pluss Flytende Jerntilskudd eller Pluss Jerntilskudd Tørt fram til 4-5 dager før avvenning, da jerntilskudd ved avvenning ofte gir diaré.
   
 • Dersom tannfiling vurderes nødvendig, gjennomføres dette i forbindelse med tilføring av jernpasta. Dette er et tiltak for å hindre skader på purkas spener og for å unngå at smågrisene skader hverandre før de har fått sin egen spene.
   
 • Kullutjevning innebærer at purker med små kull i tillegg til sine egne unger får fostre opp noen ekstra unger fra ei purke med et stort kull som har griset omtrent på samme tid. Kullutjevning er ofte aktuelt når for eksempel ei ungpurke får stort kull, og bør skje innen 2-3 døgn. Flytt alltid de største og mest livskraftige ungene i kullet, og vær sikker på at de har fått i seg råmelk fra egen mor før de flyttes.
   
 • God tilgang på vann er viktig. Når smågrisen vannet? Enkelt å få tak i? Ikke for hardt trykk?

 

Ved behov for ekstra næring:

 • Melkeerstatningen Pluss Nasse: Fullfôr som kan brukes alene eller som et supplement til purkemelka. Brukes dersom purka melker lite - er syk eller dør. Gis i fôrskåler, krybba eller fra automat.
   
 • Melk som tilskuddsfôr. I store kull har tildeling av melkeerstatning som tilskudd ved siden av kraftfôr og purkemelka gitt høyere og jevnere avvenningsvekter. Gis i fôrskåler som settes i smågrishjørnet.
   
 • Ved diarè – gi Pluss Saltbalanse Svin. Gi fri tilgang.
   
 • Godt renhold og hygiene er VELDIG viktig, og ferdig blanding skal ikke bli stående for lenge.

 

Tilvenning til kraftfôr:

 • De tre første ukene er purkemelka smågrisens viktigste næringskilde, men allerede første leveuke kan man starte tilvenning på smågrisfôr.
   
 • Gi en neve eller to flere ganger om dagen. Legg kraftfôret innunder varmelampa eller på gulvet. Bland gjerne med smågristorv. Legg det gjerne slik at purka når litt, så lærer de av mora.
   
 • Smågrisfôr må tildeles lite og ofte. Blir det liggende igjen vil ingen spise det.
   
 • Kraftfôrautomater tas eventuelt i bruk 1-2 uker før avvenning. Fyll dem aldri fulle. Kun ett døgns forbruk i automaten. Dette for å bevare den gode smaken.

 

Les og last ned faktaark her

 


Publisert 25. november - Borghild Njærheim Barstad

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640