Søk

Du er her:

Valg av syreprodukt i slaktegrisfôr

Maursyre er fortsatt det beste og billigste valget av syretilsetning i tørrfôr til slaktegris. Amasil og SoftAcid er begge gode alternativer til rein maursyre. Begge produktene har høg andel maursyre.

Våre konkurrenter har i mange sammenhenger dratt fram benzosyre som et stort pluss i deres kraftfôr til svin. Vi har en rekke tester som motbeviser at benzosyre er et bedre valg enn maursyreprodukter i tørrfôr til slaktegris. Heller ikke i våtfôr har den bedre effekt enn de produktene vi bruker, snarere tvert i mot.

Norske tester

Felleskjøpet gjør egne tester på norsk gris i norsk miljø. Konkurrenten viser til tester som leverandøren av benzosyre legger fram. Vi vil også legge til at vi som produsent av kraftfôr til husdyr blir overstrømmet av tilbud på tilsetningsstoffer. Alle legger de fram dokumentasjon (gjerne fra fjerntliggende land) på at tilsetningsstoffene har god effekt.

Vi har gjennom årenes løp testet en rekke ulike produkter. Vår erfaring er at sunn norsk gris i godt norsk miljø sjelden responderer positivt på disse produktene

Testresultater:

  • Forsøk hos en av FK Agri sine testverter på Østlandet, oppstart i februar/mars 2012. FORMAT Vekst 110 med benzosyre ble testet opp mot FORMAT Vekst 110 med SoftAcid. Resultatene viste at dekningsbidraget ble 22 kroner dårligere pr. slaktegris for kraftfôr med tilsetning av benzosyre.
     
  • Nytt forsøk med samme tema på samme på samme sted åtte uker senere. Denne gangen ga fôret med benzosyre 8 kr lavere dekningsbidrag (målt pr. gris).
  • Stasjonsforsøk på UMB i ÅS (mai-august 2012), et bestillingsforsøk fra Felleskjøpet Fôrutvikling. Mange syreprodukter ble testet i fôr til slaktegris. Benzosyre og maursyre gav eksakt samme effekt på tilvekst og fôrutnyttelse.
     
  • Felleskjøpet Fôrutvikling engasjerte i 2011 SINTEF i Trondheim til å gjennomføre  laboratorieforsøk med ulike syrer til bruk i våtfôr. Formålet var å kartlegge hvilke syrer som hadde best effekt mot bakterier (E.coli) og sopp/mugg. Benzosyre virker i liten grad pH-senkende, men har en viss antibakteriell effekt. Men benzosyre er først og fremst god til å hemme veksten av mugg- og gjærsopp. På sistnevnte egenskap var sorbinsyre (kaliumsorbat) aller best, og dette produktet benyttes i dag i alle Soft-blandinger levert av Felleskjøpet. I tillegg bruker vi tilsetningen av maursyre og kalsiumformiat for å sikre lav pH i våtfôrmassen.

.

Ta kontakt med en av våre konsulenter for faglige råd eller spørsmål

Les også
FORMAT Drektig - ett riktig kraftfôrvalg til drektige purker
Fôrforsøk - Kraftfor til smågris
 

Publisert 13.februar 2013 - Petter Nyeng, FK Agri

Verktøylinje

Velkommen til kundesenter

Bestiller du varer fra vår nettløsning vil du få full oversikt over dine bestillinger, bedre kontroll, enklere bestillingsrutiner og samtidig høyere rabatt på dine bestillinger.

994 30 640 - Telefon for bestilling av kraftfôr og plantekulturprodukter
(telefonsvarer etter arbeidstid)

Hastebestillinger vakttelefon: 907 43 675
(fredag 15.00-20.00, lørdag og søndag 08-20.

Lørdag, søndag og helligdager vil kraftfôret som regel bli kjørt ut mellom 09-15.

*Leveranser på lørdager blir belastet et gebyr på kr 1 000,-
*Leveranser på søndag og helligdager blir belastet et gebyr på kr 2 000,-

Bestillingsrabatt
1 % rabatt på kraftfôr i bulk (standard sortiment) ved bestilling innen klokken 12 to arbeidsdager før ønsket levering.

Bestilling via internett gir kr 100,- i rabatt for hver bestilling over kr 5000,-.

Har du prøvd hurtigbestilling?
Vi viser deg hvor enkelt det er

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640