Søk

Du er her:

Beinprosjekt i samarbeid med SEARCH-senteret og NMBU Sandnes

Beinprosjekt i samarbeid med SEARCH-senteret og NMBU Sandnes

FKRA skal i samarbeid med NMBU Sandnes i gang med et prosjekt for å kartlegge årsaker til halthet hos slaktegris i utvalgte besetninger i Rogaland.


Bakgrunn for samarbeidsprosjektet

Halthet forekommer i de fleste norske slaktegrisbesetninger, i større eller mindre grad. Svineprodusenter som har problemer med at grisene blir halte påføres ineffektivitet i produksjonen og økonomiske konsekvenser i form av kostnader til veterinærbesøk, tidsbruk til enkeltdyrsbehandling og implementering av tiltak, samt økt dødelighet. Halte griser (som ikke belaster ett eller flere av beina) er ikke transportegnet, og kan dermed ikke sendes til slakteriet.

Norsk slaktegris hadde i 2018 en gjennomsnittlig daglig tilvekst på 1032 gram (Ingris Årsstatistikk 2018). Denne vekstraten krever robuste bein og ledd. Halthet er ofte relatert til sykdom i ledd. Leddsykdommer er en av de hyppigst registrerte sykdommene, med 2,1-5,1 % av alle sykdomsregistreringer hos smågris, slaktegris og purker i årene 2014 til 2017 (Ingris Årsstatistikk 2018). Det kan være vanskelig å skille mellom sykdom i ledd og skjelett, muskulatur eller nerver. Alle disse lidelsene kan vise seg i form av halthet, stivhet, smerte, hovenhet og/eller griser som sitter eller ligger.

 

Ansetter egen kandidat til prosjektet

NMBU Sandnes ansetter en ECPHM spesialistkandidat (European College of Porcine Health Management) i 2020 som skal samarbeide tett med FKRA i dette prosjektet. Kandidaten veiledes av ECPHM spesialist ved NMBU Sandnes og skal ta eksamen etter endt prosjektperiode. Prosjektet inngår som del av opplæringen av kandidaten og skal komme svineprodusentene og FKRA til gode i form av økt kunnskap fremover.

 

Mål for prosjektet

Prosjektet skal kartlegge årsaker til halthet i utvalgte slaktegrisbesetninger i Rogaland. Man skal også se om miljøfaktorer kan spille en rolle i forhold til forekomst av ulike halthetsårsaker. I tillegg vil NMBU Sandnes forsøke å etablere en metode for diagnostisering av eventuelle smittestoffer involvert i halthet som forekommer i slaktegrisbesetningene.

 

Seminar om beinhelse og prosjektet

Den 4.februar vil det holdes et seminar ved NMBU Sandnes (Svebastadveien 112, 4325 Sandnes) for alle FKRA’s svinebesetninger. Prosjektet vil hovedsakelig fokusere på slaktegris, men alle interesserte er velkomne til å delta på seminaret.
 

Program

11:00
Vi starter med lunsj

11:45
Hva er SEARCH-senteret og litt om samarbeidet mellom FKRA og SEARCH

12:00               
Generelt om halthet og beinhelse hos gris

12:20              
Pause

12:30              
Informasjon om prosjektet

Gjennomgang av kriterier for besetninger vi ønsker å ha med i prosjektet

Åpent for spørsmål og diskusjon

13:30              
Avslutning

 

Vi håper så mange som mulig vil ta turen, og at vi kommer i kontakt med besetninger som kunne tenke seg å være med i prosjektet.
 

NB: Seminaret er gratis og åpent for alle, men dersom du ønsker mat er det fint om du ringer eller sender en SMS til Borghild Njærheim Barstad på tlf: 41312160 innen mandag 3.februar.

 

Vel møtt!

 


Publisert 27. januar 2020 - Borghild Njærheim Barstad 

 

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640