Fokus på fiber til purka

Fokus på fiber til purka

Purka har ulike behov i ulike faser av syklusen. Et område som er viktig å fokusere på er fiber, spesielt i drektigheten og rundt grising. Bidrar til å bedre dyrevelferden, samt forebygge eventuelle problemer som magesår, forlenga fødselsforløp og forebygge forstoppelse rundt grising.

I drektighetsperioden får purka moderate mengder fôr for å unngå at hun blir for stor opp mot grising. Ved sultfølelse og lite mat kan purka bli urolig og frustrert, og i noen tilfeller kan magesår bli et problem.

Fiber har stor oppsugingsevne, og vil svelle i magen slik at purka føler seg mettere. Ved å gi purka fiber gjennom hele drektigheten kan en bidra med å bedre dyrevelferden, samt forebygge eventuelle problemer som magesår, forlenga fødselsforløp og forebygge forstoppelse rundt grising. Høyt fiberinnhold av god kvalitet i purkas rasjon vil også stimulere råmelksproduksjonen og bedre kvaliteten på råmelken. Melkeproduksjonen kommer i gang fortere, mengden melk er høyere fra dag 1 etter grising, og kvaliteten på melken, da spesielt råmelken, blir bedre.

MER FIBER MED FORMAT FØDSEL

I vårt fôrsortiment har vi utviklet FORMAT Fødsel som et overgangsfôr i siste del av drektighetsperioden (siste 3 uker) og de første 3-5 dagene etter grising. Dette fôret inneholder mye fiber av god kvalitet, og byttes ut med 1,5 FEn av purkas daglige fôrrasjon.

FK ROESUPER I tillegg kan vi anbefale FK Roesuper som består av roesnitter i pelletfôrm. Dette er også fiber av god kvalitet som kan brukes i drektighetsavdelingen, samt til rekrutter, slaktegris og smågris. Til drektige purker anbefales 200-300 gram per purke per dag og 100-200 gram til purker de første 3-5 dagene etter grising. Andre alternativer er selvfølgelig grovfôr av god kvalitet, høy, silo eller halm.

Vi er klar over at grovfôr kan skape problemer i vakuumtrekk og gjødselrenner i enkelte besetninger, men det gjelder å finne den gylne balansen mellom nok tildeling til å dekke behovet, men lite nok til at purka/purkene spiser det opp for hver gang. Her er det bare å prøve seg frem til riktig mengde for din besetning, det er ofte ikke mye som skal til.

Les også
– Fiber er viktigare enn du trur (Artikkel fra Bondevennen)
 


Publisert 20. november 2015 - Borghild Barstad

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | kundesenter@fkra.no

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger     Tlf: 51 88 70 00     E-post: kundesenter@fkra.no    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640