Søk

Du er her:

Lam og kjeforere fra Delaval
De laval lam og kjeforer
En nabo hadde gjort seg erfaringer og snakket varmt om produktet. Nå gjør sauebonde Ketil Gjedrem det samme.

Fornøyd med automatisk fôring av lam

Kjetil Gjedrem har gått til anskaffelse av DeLaval lam- og kjefôrer, noe som betyr at han ikke bare har redusert behovet for arbeidskraft, men at han også har fått bedre kontroll på blandingsforholdet mellom pulver og vann og på temperaturen på melkeerstatningen.

Han smiler forsiktig: – Jeg er godt fornøyd!

SALGET ØKER
Vi står utenfor sauehuset til Bjerkreimsbonden som ligger et lite stykke oppi veien fra garden sentralt ved barneskolen og kirka i bygda. Ifølge Thomas Brådli, salgskonsulent innendørs-mekanisering i FKRA, som i
dag avlegger Gjedrem et besøk, stiger salgskurvene for fôringsmaskinene, år for år. 

– Så langt i år har vi solgt 35
maskiner, opplyser han. De fleste av dem går ut fordi bøndene etterspør dem. – Vi har ikke hatt behov for å selge produktet inn, men opplever at det i stor grad selger seg selv, smiler han bredt.

LETTER ARBEIDET
Ketil Gjedrem har 240 sauer og forventer opp mot 520 lam dette året. Tre av dem har allerede kommet. – En skikkelig tjuvstart! Jeg har aldri tidligere tatt imot lam så tidlig, humrer han og presenterer oss for de tre nykomlingene som tumler rundt mor i en av de mange gardene i sauehuset. – Vi venter at storinnrykket begynner like over påske, opplyser han. I fjor fikk han 65 kopplam og opplevde at fôringsmaskinen
gjorde stor nytte. – Dyra fant fort ut hvordan de skulle innrette seg, og jeg hadde til enhver tid kontroll på hvor mye melkeerstatning som gikk med. Det var dessuten lett å forstå hvordan maskinen skulle stilles inn.

GOD NABO
Han anslår at kopplammene går seks til sju uker på erstatning før han tar dem over på kraftfôr. Hvem som skal være med ham under årets lemming er han ikke helt sikker på enda. – Ungene pleier å være med. Lemminga skjer som regel i påskeferien, noe som passer godt, for da kommer de hjem på påskeferie og kan hjelpe til. Men med den tidlige påsken vi har i år taler mye for at feriedagene er over når ting for alvor settes i gang.
Lyden av en traktor høres utenfor, og Gjedrem følger den noen sekunder med blikket.

– Men han er med. Det er pensjonist og nabo Pål Håland som kommer kjørende for å fikse noe på låven.
– Jeg tar ham nesten for gitt. Han er til utrolig god hjelp.

TIL HEIS
Rundt seksti prosent av saueflokken til Ketil Gjedrem beiter i heia. – Det er det gildeste av alt! Vi har et gammelt gårdsbruk der oppe, huset er 200 år gammelt, forteller han og blir nærmest drømmende i blikket.
Dersom en sau har fått trillinger, holdes det ene lammet igjen. – Vi kan ikke ta trillingene med til heis. Det holder med to per sau, sier han. Resten av saueflokken beiter i områdene rundt sauehuset i Bjerkreim, kommunen som har Norges største andel sauebønder. – Vi kniver med Oppdal i Trøndelag, opplyser Brådli.
– Men jeg tror Bjerkreim er størst akkurat nå, legger han til. Gjedrem trekker fram lam- og kjefôreren.
– Jeg var litt bekymret for maskinen i vinter, da det var på det fuktigste. Skulle ha satt den et annet sted, men nå er det tørt og fint i huset, så jeg tror det går bra. Den skal være klar til lemminga. Må bare få hjelp til å stille den inn, flirer han. – Det er visstnok svært enkelt! 

Saken er hentet fra magasinet Vårt Felleskjøp, les hele saken her.

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640