Søk

Du er her:

Humler inntar det gamle forsøksfjøset på Klepp
Arbeidshumler som pleier og fôrer larvene
Pupper (eggformede) humlelarver og arbeidshumler som pleier og fôrer larvene

Humler inntar det gamle forsøksfjøset på Klepp

I fjor flyttet kyrne inn i det nye forsøksfjøset. Nå transformeres det gamle til et nymotens produksjonslokale for norske humler.

 

Norske Pollinering AS, der belgiske Biobest eier 51 prosent og Vekstmiljø AS 34 prosent, er i ferd med å oppgradere det gamle fjøset på forsøksgården i Klepp til et produksjonslokale med plass til 1,8 millioner humleindivider. Disse skal deretter videre til veksthus, bær- og fruktproduksjoner over hele Norge.


Naturlige produksjoner
–Folk er ikke klar over hvor rene de norske produksjonene er. I motsetning til i mange andre land, benytter gartnere i Norge så å si ingen sprøytemidler, men søker istedenfor naturens egne løsninger, påpeker Torgeir Erfjord, direktør i FKRAs landbruksdivisjon.

 

–Import av humler er forbudt i Norge på grunn av genetisk forurensing. Man frykter at de skal forurense de stedegne rasene, derfor er norsk humleproduksjon avgjørende, fortsetter Berge Sandanger, daglig leder i Vekstmiljø AS, hvor FKRA er hovedaksjonær.

 

Mørk jordhumle
Det er to humleprodusenter i Norge, noe som, ifølge Maren Homnes Oddane i Pollinering AS, er nok i forhold til behovet. Ifølge henne er det påvist 35 humlearter i Norge, der den mest vanlige er mørk jordhumle.

 

Det var Karl Ivar Stangeland i Taksdal som i sin tid startet med humleoppdrett i Norge og som også har lært opp sin konkurrent. Nå går hans virksomhet inn i Pollinering AS, der han og hans familie er minste aksjonær med sine post på 15 prosent.


Oppstart i slutten av mars
Etableringen i det gamle fjøset på forsøksgården er en løsning alle partene i prosjektet er godt fornøyd med. Felleskjøpet får aktivisert bygningsmassen med en aktør i samme bransje,

Vekstmiljø, som har kontorer i Sandnes, får kortere vei til produsenten, og hovedeieren i selskapet, belgiske Biobest, får sitt krav om landlige omgivelser oppfylt.

 

Rehabiliteringen av det game fjøset på forsøksgården i Klepp begynte i oktober i fjor og forventes ferdig i slutten av mars. Da flytter humler og tre ansatte inn i de nyrenoverte lokalene.

–Vi kommer aller først til å bruke en uke eller to på å teste ut alle rommene og påse at alt funker som det skal, sier Maren Homnes Oddane, en av de tre som skal jobbe i «humlefjøset» og som gleder seg over å få være med å utvikle både hus, drift og satsing. Det lages plass til utvikling av 12.000 bol.

 

Dronning og drone
–Hva konkret er det som kommer til å skje her inne?
–Enkelt forklart starter vi med å pare dronningene med droner for deretter å lage en kunstig årssyklus inni huset slik at vi bruker et minimalt antall uker på å lage et fullverdig humlebol. Etter paringen legges dronningen i kunstig dvale. Når vi senere tar henne opp igjen, starter hun etableringen av et bol som i løpet av et par måneders tid vil være leveringsklart, forklarer Maren og legger til at humlene fôres med sukkervann og pollen.


Viktig å bytte ut bolet
–Etter en viss alder vil et humlebol slutte å produsere arbeidere. Uten disse er bolet i realiteten nytteløst for gartneren som ønsker pollinering. Dette er viktig for oss å få formidlet til gartneren, sier han.

For det kommer ikke til å mangle på antall humlebol. Det skal Pollinering AS sørge for – i det gamle forsøksfjøset i Klepp der de etter planen skal være inne i slutten av mars.

 


Sak tatt fra Vårt Felleskjøp april 2020

Les hele magasinet Vårt Felleskjøp

 

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640