Verdens melkedag
Verdens melkedag
Disse næringsstoffene finner du i et glass lettmelk: Melkesukker (laktose) 9 gram, melkefett 2,4 gram, melkeproteiner 7 gram, kalsium 240 milligram, jod 29,6 mikrogram, magnesium 26 milligram, fosfor 230 milligram, vitamin B2 0,30 milligram, vitamin B12 1,2 mikrogram

I dag hyller vi melka!

Verdens melkedag ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon i 2001, for å sette fokus på melka og dens egenskaper. Bakgrunnen var at meieriprodukter ble ansett som viktige bidrag til den globale folkehelsen.

 

Den norske melka er i en særstilling når det gjelder god smak og kvalitet. I tilllegg ligger vi i verdenstoppen når det gjelder god dyrehelse og lav antibiotikabruk.

 

 


Lurer du på hvorfor du bør drikke melk? Her er 7 gode grunner!


1. Melk gir mye næringsstoffer for kaloriene

Vi sier gjerne at melk er en næringstett matvare fordi den tilfører mye av det kroppen trenger i forhold til energiinnholdet. Velg gjerne magre varianter som skummet eller lettmelk 0,7% fett.


2. Melk gir kalsium, protein og vitamin-D

Alle typer melk bidrar med like mye kalsium, protein og andre viktige næringsstoffer som melken er viktig kilde til. Det er lite annet som blir borte når man fjerner fettet, så skummet og ekstra lettmelk bidrar i praksis med like mye av alt annet enn fett! Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal utnytte kalsium i mat og drikke.


3. Gjør det enkelt å få nok kalsium

Om lag 70 % av kalsiumet nordmenn får i seg kommer fra melk og meieriprodukter. Det går selvsagt fint an å dekke behovet for kalsium på andre måter, men det krever ofte litt mer planlegging. Kalsium er en essensiell byggestein for skjelettet vårt og er avgjørende for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger kalsium for å fungere normalt.


4. Ingen annen drikk har like mange naturlige næringsstoffer

I tillegg til proteiner av høy kvalitet, kalsium, riboflavin, jod, kalium, vitamin B12 og fosfat, får vi også små mengder av nesten alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Bare C-vitamin og jern finnes det såpass lite av at man ikke kan regne med bidraget fra melk. Melk og meieriprodukter står blant annet for om lag 60 % av jodinntaket i norsk kosthold. Derfor er melk den største kilden til jod.


5. Melk er naturens egen proteindrikk

Proteinene i melk har et høyt innhold av aminosyrer som kroppen trenger og kan utnytte godt. Vi sier at de har høy biologisk verdi. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil hjelper proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett.


6. Melk er godt for tennene

Kalsium og fosfat er viktig for å holde tennene sterke og friske. Melk har også nøytral pH, noe som er gunstig for tannemaljen.


7. Melk er supert etter trening

Med et naturlig innhold av salter og væske bidrar melk til en effektiv gjenoppretting av væskebalansen, samtidig som karbohydrater og proteiner gjør kroppen raskt klar til ny innsats. Melk er derfor en perfekt restitusjonsdrikk etter trening.

 

 

 


 

Kilde: melk.no, tine.no

Publisert 1. juni 2021 - Anne Linn Olsen

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640