Søk

Du er her:

Henning og Veronica valgte å satse på kylling.

Når kyllingene får noe å bryne seg på

Henning og Veronica Furenes har gjort flere miljøberikelser i kyllinghuset for å imøtekomme dyrenes atferdsbehov. Studier har vist at dette har en rekke målbare positive effekter.

– Vi hadde ikke forventet at de bittesmå kyllingene skulle komme seg opp på plattformene, men joda, de går rett opp, smiler Veronica Furenes, som sammen med ektefellen, Henning, sørger for at slaktekyllingene får noe å bryne seg på.

De nær 24.000 kyllingene i kyllinghuset på Kylles i Sandnes kommune, deler broderlig og søsterlig på i alt åtte plattformer og seks strøbad. At dette er populære innslag er tydelig. Idet vi går inn døren til de i dag 18 dager gamle kyllingene er det rimelig fullt på plattformene som gir små forhøyninger i radene der snorbeine rekker av fôrskåler og drikkenipler fungerer som rad-delere. Strøbadene er i utgangspunktet vanskeligere for et utrent øye å se, men Henning peker på det som fremstår som mørkere områder langs veggene, med såpass mye strø at kyllingene nærmest kan grave seg ned eller klatre opp på strøballen som står i midten av det hele. Flere av kyllingene foretrekker også å pikke med nebbet på ballen, noe som bare gir mer strø å bade i.
 

Bokser og bordtennisballer
– Vi ser at de koser seg og har det godt, sier Veronica som startet med egenutviklede miljøtiltak før de fikk på plass de mer forskriftsmessig anbefalte produktene for det som på fagspråket heter ”miljøberikelse til slaktekylling”, noe Nortura og Den Stolte Hane pålegger kyllingbøndene å ha. De miljøberikende tiltakende bidrar ikke minst til større aktivitet i kyllingflokken, og til variasjon i hverdagen.
– Jeg begynte med store plastikkbokser fra Ikea som på et blunk ble fylt opp av lekende kyllinger. Etter hvert la jeg inn bordtennisballer, noe som også ga gjenklang i flokken, forteller Veronica.
– Hvordan kom du på dette?
– Jeg tror det var Astrid som først nevnte at kyllingene likte å grave seg ned (red. anm.: Veterinær Astrid Søyland Grødem). Jeg liker å prøve ut nye ting.

Tidvis har hun også spilt musikk for kyllingene i huset på Kylles.
– De går lei etter fire-fem dager, men i starten flokker de seg rundt radioen og strekker hals for å følge med, ler hun.
Det er ikke snakk om mange ukene før kyllingene har vokst seg då store at de er klare for slakt. Rundt 35 dager er de når slaktebilen kjører inn på tunet.

Gårdsutvikling
Henning vokste opp på gården som han overtok i 2014, for så vidt tidligere enn planlagt, men nye forskrifter gjorde at de skattemessige fordelene ved overtakelse på det tidspunktet var relativt store, og dermed ble det slik.

Det nye kyllinghuset stod ferdig i 2014.
– Hvorfor kylling?
– Fordi jeg sa nei til mink, kommer det kjapt fra Veronica.
Noe som med tanke på dagens landsbrukspolitikk jo må sies å være et lykketreff. Ikke for det, de fire første årene med slaktekylling har på ingen måte vært noen dans på roser.

– Først kom krakket. Tilbudet var langt større enn etterspørselen. Deretter kom narasin-saken. Vi har så å si aldri hatt fullt hus her inne, før nå. Vi kan ta 24.000 kyllinger. Nå har vi tett oppunder det.

Folk syntes de bygde stort i 2013-2014. Året etter at kyllinghuset på Kylles stod ferdig, var det hus til 40.000 kyllinger som gjaldt. Ting forandrer seg fort.

– Tenker dere på utvidelse?
– Ikke med det første.

Tonnevis med fôr
De to er godt fornøyd med lønnsomheten i slaktekyllingproduksjonen.

– Men så er også utgiftene store. Det går for eksempel et sted mellom 75 til 80 tonn fôr med for hvert eneste innsett, noe som utgjør rundt 400.000 kroner, forteller Henning.
– Bare den siste dagen før slakting går det med fire og et halvt tonn fôr.
 

Nå, når kyllingene er 18 dager gamle, er bøndene innom kyllinghuset to ganger daglig, - morgen og kveld. I starten er de imidlertid tettere på, - minst fem ganger daglig.

– Men vi følger likevel med 24/7, påpeker Veronica og holder opp smarttelefonen.
– Skjer uventede endringer, enten kyllingene spiser for lite eller drikker unormalt mye, er det viktig å sjekke opp hva som skjer. Enhver endring gir utslag på denne. Hun peker på mobiltelefonen.
– Vi får vi beskjed både Henning, svigerfar og jeg.

Mer å gjøre
Plattformer og strøbad utgjør viktige trivselsmomenter for kyllingene.
– Dessuten bidrar de til å styrke bein og skjelett, slik at dyrene får en bedre utvikling, påpeker Veronica.

De miljøberikende installasjonene medfører imidlertid mer arbeid for bonden.
– Alt skal holdes rent, også dette. Mellom innsettene skal hele huset vaskes grundig og desinfiseres, også plattformene. Henning anslår at det til sammen går med rundt 35 timer med høytrykkspyleren.

Dagens kyllinger er halvvegs i løpet. De er allerede store, men skal bli ganske mye større.

– Dersom de spiser for lite, må vi regulere. Det er viktig å være på, sier de to som begge har jobber ved siden av gårdsdriften, - hun ved Sviland skole og han i Seldal Maskin. 

– Vi jobber ikke hundre prosent, så det går stort sett bra. Men det er veldig godt å ha far å spille på... Som først og fremst tar seg av sauene på gården, men som altså trår til i kyllinghuset om nødvendig. I tillegg starter de også opp med ammeku på gården.
– Alt går om du bare vil, mener Henning, og det ser ut til at Veronica er enig.

 

Publisert 5. juli 2018 - Tekst: Bethi Dirdal Jåtun


 

 

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640