Kraftfor i norgestoppen
Gode resultat handler om å være bevisst på at vi jobber med dyr
Gode resultat handler om å være bevisst på at vi jobber med dyr.

Satelitter i Norgestoppen

Viktige hverdagsrutiner løfter resultatet. Jan Tore Mortveit har havnet på rett hylle. Bilmekanikeren fra Skjold med tidligere yrkeserfaring i Felleskjøpet sin verkstedhall i Haugesund har lagt vekk dieseldysene og blitt dyrepasser.

Felleskjøpet Rogaland Agder sin rolle i Jan Tore sitt liv har endret seg fra arbeidsgiver til kraftfôrleverandør og rådgiver. De mange grisene utgjør ikke hele dyreporteføljen hos bonden. Sauene hører med. Slikt ligger i genene til folk fra Vindafjord, og 120 vinterfôra sauer med tilhørende lam bidrar til å holde både kulturlandskapet og Jan Tore i orden.

VILLE HA FULLTIDSJOBB
Og bare for å ta det med før vi dykker inn i det snaut to år nye grisehuset på 1.000 kvadratmeter med 54 fødebinger: Jan Tore hadde lyst til å skape seg en fulltidsjobb på hjemmegården som han tok over i 2005. – Jeg jobbet både i verkstedet og med i-mek for Felleskjøpet, dermed var jeg ute i felten og så mange grisehus fra innsiden. Å drive med gris virket interessant, sier han. Valget stod mellom å bli satelittbesetning i purkering eller å satse på smågrisproduksjon med egen enhet. Det ble purkering, og det ble litt av en start for en fersk svineprodusent som ikke hadde tatt i en nyfødt grisunge før de første lyserøde så dagens lys for to år siden.

Jan Tore fremhever innsatsen til Judith Kristensen, rådgiver i Nortura. – Hun har gjort en kjempejobb, lært meg opp og terpet på å få rutinene og detaljene på plass, understreker han.

GRISING HVER 8. UKE
Konsesjonen legger til grunn at Jan Tore får 54 purker fra navet Nes Purkering og driftsleder Oleksandr Ivanchuk hver 8. uke. De drektige purkene kommer i hus tre uker før grising og får dermed god tid til å klimatisere seg. Etter grising dier grisungene purka i fem uker før fravenning. Grisungene blir flyttet over i smågrisavdelingen, som ligger vegg i vegg i lengderetningen med fødeavdelingen, mens purkene blir transportert til navet. Her blir purkene som ikke skal utsjaltes inseminert og får utmerket stell før neste runde. Da Vårt Felleskjøp var på besøk hadde Jan Tore nettopp solgt unna en del smågris, mens purkene lå med tre uker gamle smågriser.

HØYE TALL
De som driver med gris vet hva et tall som 14,1 gjerne refererer til. Det er gjennomsnitt tall smågriser som purkene ligger med nå etter tre uker, og er status etter siste grisingen hos Jan Tore. – Det er det beste resultatet jeg har hatt så langt, sier bonden. Resultatet fra fjoråret er 13,9 levendefødte og 12,8 avvente per kull. Status for 2015 ser ikke ut til å bli dårligere. I slutten av august, etter fire avvenninger, er tallet 13,5 avvente. – Det er nok mulig å klare 14, men å holde så høyt snitt over lengre tid er vanskelig, tror den ferske svineprodusenten. Gert Vognstoft som er Felleskjøpet Rogaland Agder sin rådgiver hos Jan Tore erfarer at nye produsenter ofte er flinke til å ta i bruk kunnskap og til å omsette teori til alminnelig praksis i egne besetninger. – Jan Tore er flink og har veldig gode rutiner, ikke minst i tida rundt grisingene.

Bonden blir møtt av resultattavla på kontoret sitt hver dag, og han vet hele tiden hvor han skal målrette innsatsen for å spisse resultatet ytterligere, forklarer Gert. Godt resultat i grisehuset betyr bedre økonomi. Om en bonde har 50 purker per innsett og klarer å øke tallet på avvendte grisunger med tre stykker per kull, betyr det minst 150.000 kroner i «bonus» per innsett. – Om en regner 8 innsett, blir det fort mange kroner å hente med et godt resultat, påpeker fôringsrådgiveren.

DYKTIG NAV
Både Jan Tore og Gert er opptatt av å gi honnør til Nes Purkering sitt nav og til driftsleder Oleksandr. Ukraineren har styrt drifta av navet i snart 3 år. Han kom til Norge etter landbruksutdanning med tilhørende praksis på en dansk gård med 400 purker. Erfaringene herfra har han tatt med seg til Nes. Noe blant andre Jan Tore Mortveit nyter godt av. – Det er ingen slitt floskel, men fungerende teori. Vi spiller på lag og driver hverandre for å få opp resultata.

 

Les hele saken i magasinet Vårt Felleskjøp
Tekst: Sjur Håland, Foto: May-Linda Schjølberg

Publisert 11.november 2015 - May Linda Schjølberg

Verktøylinje

Rabatter og god service

Felleskjøpet Rogaland Agder er et samvirkeforetak, vårt formål er å styrke medlemmene sin økonomi på kort og lang sikt.

Det er lønnsomt å være medlem hos oss. Gode betingelser gir landbrukskunder flere fordeler ved medlemskap.

Mange fordeler:

 • Kvantumsrabatter
 • Bestillingsrabatt
 • Webrabatt
 • Etableringsrabatt
 • Årskvantumsrabatt
 • Sparekonto
 • Gratis rådgivning
 • Tankstøtte
 • Bonusutbetaling ved overskudd
 • Gratis abonnement på bondevennen i 1 år, gjelder nye medlemmer i samvirke
   

Les mer om medlemskap på medlemssiden

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640