Drenering Felleskjøpet

Tid for grøfting

Grøfting eller vedlikeholdsgrøfting er aktuelt året rundt. Klimaendringene stiller større krav til et oppdatert dreneringssystem enn noen gang før. Vi har det du trenger av drensrør og utstyr til dreneringsarbeidet når vassjuk jord skal leges.

Med en god dreneringstilstand i jorda vil du ha de beste forutsetninger til stede for å få høste gode avlinger med høy kvalitet. Kulturplantene får optimale vilkår, og i tillegg reduseres faren for jordpakking og erosjon.

MER NEDBØR
- Klimaendringene, med intens nedbør på kort tid, ikke minst i vekstsesongen, stiller større krav til et oppdatert dreneringssystem enn noen gang før. Mange har erfart at en heftig sommerflom har satt store områder under vann. Da gjelder det å ha et dreneringssystem som tar unna vannet før det blir skader på plantene og reduserte avlinger, sier Per Terje Tveiten, kategorisjef med blant annet ansvar for FKRA sitt drenerings-sortiment.

KOMPLETT UTVALG
Grøfting kan utføres året rundt, men våren og forsommeren er ofte den mest gunstige årstiden. Da er gjerne området som skal grøftes tørt og laglig. Felleskjøpet Rogaland Agder har levert dreneringsrør og annet tilbehør til sine kunder gjennom mange år, og kan gjennom samarbeidet med den norske produsenten PipeLife i Surnadal tilby et komplett sortiment av kummer, rør og tilbehør som tilfredsstiller kravene til norsk standard. Fjoråret var et toppår for salg av dreneringsrør for FKRA. Nå er butikkene klar for en ny sesong med godt salg.

PLANLEGG LANGSIKTIG
For å få et godt resultat av investeringen en dryg halvmeter under jorden er god planlegging et nøkkelord. - Rør og kummer skal ligge under jorden og sørge for optimale forhold for deg, det du dyrker og maskinparken din i en årrekke.

Planlegg, tenk langsiktig, og vær nøye med materialvalget når det gjelder både rør og dekkmaterialet, anbefaler Tveiten. For å få unna store mengder med overflatevann, vil kummer med rett rist, dimensjon og plassering, være løsningen mange steder. Og under jorden skal det ligge et nettverk med rør som tar unna sigevann og holder jorden i en god dreneringstilstand i mange tiår. Det er mye å passe på.

Dekkmaterialet har vært en gjenganger i diskusjonene mellom bønder og andre fagfolk. Nå er det stor enighet om at singel 2/8 passer best. - Men ikke legg duk oppå singelen, da tetter du grøftene, sier Per Terje Tveiten. I områder med jernutfelling vil det være avgjørende å komme til grøftene med spyleutstyr, noe som også må tas med i planleggingen. - Utformingen av spylekummene må være dimensjonert slik at spylingen kan gjennomføres raskt og effektiv i praksis, understreker Tveiten.

KVEIL ELLER LENGDER
Utvalget av rør er stort. Felleskjøpet Rogaland Agder tilbyr plast-grøfterør i både kveil og 6-meters lengder i mange dimensjoner. Hele 80 prosent av kundene velger rør i 6-meters lengder. - Bruker du kveil, må du være veldig nøye med grøftebunnen for å unngå vannlås, sier Tveiten. Med 6-meters rørene er det lettere å unngå «krøll», i tillegg får du mer kapasitet med på kjøpet siden disse rørene er glatte inni.

SØK KOMPETANSE
- Vitenskap? - Det er kanskje å dra det vel langt, men du bør vite hva du gjør, hvorfor og hvordan, sier Per Terje Tveiten. Han anbefaler de som vil tilegne seg mer kunnskap om drenering å skaffe seg heftet Drenering Teori og Praksis, som ble gitt ut av Bondevennen, Fylkesmannen og Norsk Landbruksrådgiving i 2013. Det er ikke alle som driver gård i dag som har trådd sine barnesko i grøftebunn og nydyrkingsfelt. Da vil det være en god investering å søke planleggingshjelp og grøfteråd der slikt er å finne.

Mange entreprenører har solid kompetanse og tusenvis av grøftemeter i erfaringsbagasjen, videre vil Norsk Landbruksrådgiving være en solid alliansepartner i planleggingsfasen. - Og når du kommer til oss, skal du selvsagt få både gode råd og svar på spørsmål på kjøpet. Vi er bevisst på å bygge kompetanse hos våre butikkansatte, det skal komme deg som kunde til gode sier Per Terje Tveiten.

Saken er hentet fra Magasinet Vårt Felleskjøp

Publisert 25. februar - Tekst av Sjur Håland

Verktøylinje

Vi gjør oppmerksom på!

Alle plantekulturprodukter kan i perioder ha leveringstid på inntil 10 virkedager.

I forbindelse med høytider og ferier kan leveringstiden være noe lenger.

Dersom varen ønskes levert før, eller ved spesielle leveringsønsker, må betillingen ringes inn til vårt kundesenter 994 30 640.

Dersom du skal bestille kraftfôr- og plantekulturprodukter i samme leveranse vil du få 2 datoer for leveranser.

Ta kontakt med våre konsulenter for faglige råd.

Personvernpolicy | Kontakt oss på e-post

Besøksadresse: Sandvikvn. 21, Stavanger     Adresse: Postboks 208 Sentrum, 4001 Stavanger    Org.nr: NO915442552MVA - Kundesenter: 994 30 640