Hva er kraftfôr?

Kort fortalt er kraftfôr en blanding av korn, mineraler og vitaminer som er malt og presset sammen i pellets slik at det er funksjonelt for lagring, transport og lett å spise for dyra. Noen blandinger blir tilsatt f.eks. raps, soya, fett for å tilfredstille spesifikke krav som enkelte dyr og produksjoner har for tilvekst og produksjon.

Hva er frokostblanding?

En frokostblanding er til forveksling lik en kraftfôrblanding. Den kan f.eks. være sammensatt av bygg og havre og gjerne tilsatt noe solsikkefrø, sesamfrø, linfrø eller gresskar, så velger du selv om du vil ha melk, yoghurt, syltetøy, eller andre ingredienser oppi.

Poenget er at kraftfôr er svært lik den frokostblandingen mange spiser hver dag. Kraftfôr er i all hovedsak bygget på norske råvarer som bygg og havre. Kraftfôr bidrar til sunne dyr, god dyrevelferd, og lønnsom produksjon for bonden. - Det gir sunn mat for deg og meg!

Felleskjøpets frokostblanding

"Kraftfôr for folk" er Felleskjøpets frokostblanding og inneholder korn fra norske bønder.

En frokostblanding er til forveksling lik en kraftfôrblanding fra Felleskjøpet. Begge inneholder ulike typer kornslag. Mens vi tilsetter melk eller yoghurt og litt frisk frukt på toppen, tilsettes dyrenes kornblanding ekstra protein, mineraler og vitaminer. Dette kaller vi kraftfôr.

"Kraftfôr for folk" er produsert lokalt av Stangeland Mølle.

Hvorfor presentere kraftfôr i denne formen?

Det er ikke til å stikke under en stol at for mange er kraftfôr er fy-ord. Snakkes det om kraftfôr så snakkes det om soya fra Brasil, farlige tilsettingstoffer og bruk av korn som heller burde vært brukt som menneskeføde direkte. Kraftfôr er en gammel samlebetegnelse på energikonsentrert tørt fôr bygget på bygg og havre som kunne lagres over tid. 

I Norge dyrkes det i hovedsak bygg, hvete og havre. Bare i liten grad dyrkes det rug. Vi bor langt mot nord i dette landet og ikke alltid er hvetekvaliten god nok til at den kan brukes av bakeriene, men ellers blir mye norsk hvete brukt direkte til baking. Norsk bygg, havre og rug blir bare i liten grad brukt til menneskeføde direkte. Mesteparten går inn i kraftfôrindustrien som lager tørt, holdbart fôr til alle typer husdyr.

Mesteparten av kornblandingene (kraftfôr) som dyr i Norge spiser er altså laget av norske kornråvarer. Til drøvtyggere og hest er kraftfôr et supplement til gras og utmarksbeite. Til fjørfe og gris er kraftfôr i all hovedsak det de skal leve av. Derfor må kraftfôr være nøye sammensatt; riktig proteinmengde, riktig type proteiner, nok energi, nok karbohydrater, mineraler og vitaminer. Norskprodusert Kraftfôr er en viktig grunn til at vi har høy dyrevelferd i Norge.

Her i Rogaland og også resten av vestlandet har vi et klima og et jordsmonn som er best skikket til produksjon av gras. Derfor er en stor del av melkeproduksjonen, sau og kjøttproduksjon på storfe knyttet til dette området. Flinke, arbeidsomme bønder og organisasjoner (som Felleskjøpet) har bygget stein på stein og gjort våre områder til en av de viktigste områder for produksjon av mat i Norge.

"Med mat i tankene"

Felleskjøpet Rogaland Agder har fokus på sluttproduktet blir til mat. Dyra skal ha god og næringsrik mat som igjen er bra for maten vi spiser og som samtidig gir det beste grunnlag for god helse og dyrevelferd.

Bonden skal være trygg på at kraftfôr fra FKRA er det beste alternativet.

Vi har mat i tankene - i alt vi tenker om kraftfôr til dyra!

Les også:

Meld deg på våre nyhetsbrev!