Har endelig fått orden på rundballeplasten

Med 2000 rundballer i året er det ikke lite plast som skal håndteres på gården til Tormod Ropeid på Heigre i Sandnes.

Vårt Felleskjøp høsten 2021
Tekst: Bethi Dirdal Jåtun Foto: Anne Linn Olsen

Tormod Ropeid og Karl Braut, reservedelselger FKRA.

Plasten tar plass og har også en lei tendes til å hvane på videvanke. Men nå har bonden funnet løsningen på problemet.

For tre måneder siden fikk han installert en plastemballasjepresse på låven der han blander fôret.
–Her lå det tidligere en kjempestor haug med rundballeplastikk. Alltid. Jeg ville ha mer system i rotet, sier han og viser oss den blåfargede nyvinningen som han har satt opp nøyaktig der rundballeplasten pleide å hope seg opp.

Rimelig investering

Maskinen koster rundt 36.000 kroner, kommer ferdig montert, kan lett flyttes på med en jekketralle og krever ikke elektriker for installering.
–Her trengs bare 230V 1-fas, ikke 3-fas, kommenterer Karl Braut på delelageret til FKRA på Klepp, som selger de nye pressene. Den siste uka har han solgt to nye. Interessen er stor, sier han.
Ropeid, som var på jakt etter en løsning, var ikke sen om å kontakte Felleskjøpet da han fikk nyss i at det fantes egnede maskiner på markedet. Han anbefaler alle bønder som har rundballeplast å håndtere, om å skaffe seg en.

Klar anbefaling

–Du får kontroll på plasten som har en tendens til å fyke av gårde. Det er ikke få ganger jeg har jaktet rundballeplast hos naboen. Plasten tar nå langt mindre plass og er både lettere å håndtere, kontrollere og lagre. Ja, nå kan vi lagre den ute også. Jeg har tenkt på det, at skulle det begynne å brenne i løa, ville et slikt plastikkbål ikke være spesielt godt...

Sønnen Erlend (15) viser hvordan den nye pressa fungerer. Forteller at de legger to eller tre stykk av rundballeplasten inni om gangen, lukker igjen og skrur på. Dermed presses plastikken til et minimum av størrelsen og legger seg oppå allerede pressede eksemplarer.

–Når vi har presset cirka femti, tar vi dem ut. Han viser oss hvordan plasten fra 50 rundballer er komprimert ned til størrelsen av en litt romslig flytteeske.

Også annen plastemballasje

Tormod Ropeid foretrekker å levere plasten til 4H, som har plastinnsamling to ganger i året, og som tjener penger på det. Alternativt kan han levere den gratis til et gjenvinningsanlegg.

–Landbruket må ta vare på plastikken. Vi forsøpler mye. Jeg har skjerpet meg. Vi kan ikke fortsette å la det se ut slik det har gjort, sier bonden som også har presset kunstgjødselsekkene i den nye pressa.

–Men de blander jeg ikke inn med rundballeplasten. Vi holder dem atskilt, sier han.
Ifølge Karl Braut i Felleskjøpet Rogaland Agder kan også plastkanner kjøres gjennom pressa, noe bonden ikke har prøvd, men nikker anerkjennende til.

–Plastkanner opp til 20 liter kan presses, fortsetter Braut.

–Det skal vi nok prøve, sier Tormod Ropeid, som også opplever at plastkannene har en tendens til å hope seg opp. Nå kan det bli orden også på det.