DEN NYE 6R-SERIEN:

Flere nye og nyttige funksjoner

 

Større makseffekt, økt nyttevekt, reversibel kjørevifte, integrert vektsystem, autolevel, vendegir, DAB-radio og større hytte er bare noen av de nye funksjonene traktorene i den nye 6R-serien til John Deere frister med.

Vårt Felleskjøp Våren 2022
Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun/Anne Linn Olsen

I år er det 30 år siden John Deere lanserte sin banebrytende rammebygde 6000-serie, et system som fortsatt er bærebjelken og ryggradden i dagens modeller.

–6R-modellen, som avløste 30-serien i 2012, er den mest solgte traktorserien i Norge, noe den trolig også kommer til å være framover, sa Per Faller, kategorisjef i Felleskjøpet Agri, da han ga en gjennomgang av de nye funksjonene i den nye 6R-serien under demonstrasjonen av nye 6R 150 og 6R 185 på Klepp i slutten av februar.

Nyttelast og boost-effekt

–6R 150-modellen har en makseffekt på 177 hester og vil, slik jeg ser det, være en attraktiv modell for dem som trenger en smidig traktor med stor motoreffekt. 6R 185, som er en sekssylindra modell, tenker jeg er svært anvendelig for både entreprenører og gardbrukere i Norge, sier Faller.

De nye firesylindra modellene i 6R-serien kan ta 500 kilo mer i nyttelast enn tidligere. Nytt er også en boost-effekt på motoren som slår inn på transporthastigheter over 15 kilometer i timen og ved behov for stor oljekapasitet i tillegg til kraftuttaksbehovet.

–Det betyr at man får en større motoreffekt når det trengs, sier han og påpeker at også de firesylindra traktorene kan fås med 155 liters hydraulikkpumpe.  

Mens man kjører

Mange entreprenører opplever at radiatorer og griller tettes under slåtten. I den nye 6R-serien kan traktorene utstyres med en reversibel kjørevifte som blåser radiatoren ren mens man kjører. Man slipper altså å stoppe traktoren, noe som er en stor fordel.

–For traktor med John Deere-laster, kan man nå få et integrert vektsystem som gjør at grus, singel, rundballer eller hva det måtte være, kan veies mens man kjører. Verdiene på løftearmen stilles inn slik at den automatiseres og man slipper å finsjekke løftet for hver gang, forteller Faller som også trekker fram «autolevel».

–Skal en for eksempel kjøre et fylt drikkekar ut på jordet, vil tilten vatre seg automatisk med posisjonen på traktoren slik at drikkekaret holdes i vater.

Ny hytte og DAB-radio

I førerhytta på den nye 6R-serien er displayene flyttet til A-stolpen for å gi bedre sikt.

Det er nå ikke noe annet bak rattet enn plass til å sette mobiltelefonen. Vinduspusserne er flyttet og pussefeltet har blitt vesentlig større, noe som ikke minst er praktisk for de som driver med snøbrøyting.

–DAB-radio har vært et spesielt tema i Norge der vi har ettermontert mange. I de nye modellene er DAB-radioen en integrert del fra fabrikken, opplyser Per Faller.

Forberedelser før kjøring

Mange som kjører 6R i dag, benytter ulike GPS-systemer og navigasjon. For dem kommer de nye 6R-modellene med en interessant, ny løsning:

–Mye av forberedelsene til kjøringen kan nå gjøres på kontoret. På PCen kan man tegne opp kjørespor, legge inn redskaper og så videre, slik at man kan konsentrere seg om kjørejobben på jordet. Man slipper med andre ord å plotte inn data når man sitter i traktoren, men mate det inn på forhånd. Når det er travelt i våronna, må det være en stor lettelse, sier Faller som i likhet med Felleskjøpet Rogaland Agder har store forventninger til den nye 6R-serien.

Sittekomfort og motorkraft viktig

 

–For meg som driver med snørydding og sitter i traktoren hele vinteren, betyr sittekomfort og miljøet i hytta veldig mye.

Vårt Felleskjøp Våren 2022
Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun/Anne Linn Olsen

Jan Arild Bjørndal fra Åseral har bestilt ny John Deere 6R150.
Nye John Deere 6R-serien.

Jan Arild Bjørndal fra Åseral har bestilt ny John Deere 6R150 og er på Klepp mandag 21. februar for å ta traktoren nærmere i øyesyn før den fraktes videre til neste stopp dagen etter. Han skal selvsagt også prøvekjøre den og finne ut om han skal gjøre noen endringer i forhold til bestillingen.

John Deere og alle de andre

–Jeg fikk beskjed av selger om at jeg fortsatt har noe tid på meg til å vurdere om jeg vil ha noe ekstra utstyr eller gjøre om på noe jeg allerede har lagt inn, sier han forklarende.

Han har alltid kjørt John Deere, sier han, og hatt 7-8 traktorer oppigjennom.

–Jeg pleier å si at det finnes to traktorer på markedet, John Deere og alle de andre, smiler entreprenøren fra Åseral som for noen år tilbake vurderte en Fendt. Etter litt fram og tilbake ble det likevel ikke noe av.

Totaliteten viktig

– Med John Deere vet jeg at jeg har et stødig apparat i ryggen. Jeg har dessuten alltid likt meg godt i Felleskjøpet og er fornøyd med selgeren. Et godt serviceapparat og gode mekanikere ikke langt fra der jeg bor, betyr også mye i denne sammenheng, smiler han.  

Han er opptatt av å ha en så enkel og lett arbeidsdag som mulig. Med den nye 6R 150-modellen som han liker godt utseendemessig, får han ikke bare en bedre og større hytte, men også større vindusflate. Han får også mer motorkraft.

«Hel ved»

–Jeg rydder snø og sitter omtrent i traktoren hele vinteren. Da er det viktig å sitte godt.

 

Det samme gjelder på våren, når jeg driver vedproduksjon, sier han og forteller at dattera Sara, også er med og kjører om det trengs. Både hun og søsteren Ruby er med for å prøve den nye traktoren på Klepp denne dagen.

Han kaller John Deere «hel ved» og sier:
–Hendene ramler ned på riktig plass når du setter deg inn, - alt passer. Utseendemessig og utstyrsmessig er John Deere-traktorene helt overlegne.

Nå gleder han seg til å prøvekjøre, sammen med døtrene, og så ser han fram til å rydde snø med sin nye 6R 150 neste vinter.

 

"Med John Deere vet jeg at jeg har et stødig apparat i ryggen. Et godt serviceapparat og gode mekanikere ikke langt fra der jeg bor, betyr ogå mye i denne sammenheng."

Jan Arild Bjørndal, Åseral