Traktor og redskap:
Stor økning i bruktsalget

I løpet av de siste to årene har Kyrre Skrettingland hos FKRA på Klepp solgt markant flere brukte traktorer og maskiner enn tidligere, noe som blant annet skyldes en målrettet innsats mot større kunder.

Vårt Felleskjøp Vår 2022
Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

Hver måned sender Skrettingland en fullstendig liste med oversikt over hva de har inne og hva som er på vei av brukte traktorer og maskiner til et knippe større kunder, noe som har resultert i stadig flere og hyppigere salg. Særlig én er spesielt ivrig:  

Eksporten kraftig opp

–Kunden i Litauen er desidert størst og bestiller hver gang, smiler Skrettingland som har kontor med vinduer på begge sider ut mot den store plassen på senteret i Klepp der de brukte maskinene står oppstilt. Om han ikke får besøk hver dag, hender det ofte at kunder svinger innom og tar seg en titt. Da er han som regel på beina for å slå av en prat.

–Vi selger selvsagt også til enkeltpersoner, bønder og entreprenører – som vi alltid har gjort. Men når vi nå jobber mer aktivt overfor større aktører i markedet, øker omløpshastigheten, noe som er viktig for oss, sier han.

Den proaktive innsalgsmetoden, med mailutsending av «bruktlister» den første i hver måned, har gitt resultater: Bruktsalget i 2021 endte på 79 millioner kroner, 15 millioner opp fra 2020 og 27 millioner opp fra 2015.

–Ved utgangen av 2021 hadde vi et bruktlager til en verdi av 19,5 millioner mot 34 millioner i 2018, noe som er nesten en halvering, påpeker Skrettingland.

"De var på jakt etter en maskin Kløfta ikke hadde, men som de hadde funnet hos oss."

Kyrre Skrettingland, salgskonsulent FKRA

Via Kløfta og inn


For bare få år tilbake, kunne det hende at det stod nærmere 25 traktorer på plassen utenfor kontorvinduet til Skrettingland. Det er nå historie. Som regel kan traktorene telles på én hånd, noe salgskonsulenten i FKRA er veldig godt fornøyd med.

Kunden i Litauen kom inn via Felleskjøpet AGRIs bruktsenter på Kløfta.

–De var på jakt etter en maskin Kløfta ikke hadde, men som de hadde funnet hos oss. Dermed var det gjort, forteller salgskonsulenten som de siste årene har måttet friske opp engelskkunnskapene. Det går en god del mailer mellom Klepp og Litauen om dagen.

Norske storkunder

–Han er gull verdt for oss, fastslår Kyrre Skrettingland som har tenkt å få lagd en dronefilm over alle maskinene på plassen slik at han kan få vist hele utvalget og forhåpentligvis bidra til at den litauiske kunden får fylt opp traileren når han om kort tid kommer for å hente rundballepressa han bestilte rundt nyttår.

Også Maskinformidling i Ølen, Sivertsen AS og Strand Marine på Tjelta i Sola kommune er store bruktkunder hos FKRA.

–Strand Marine har seilt opp det siste året. Opprinnelig startet han med service på båter, men interessen for traktorer er også stor. Vinterstid blir det lite båtarbeid, så da kjøper han gjerne traktorer, særlig de som trenger ekstra oppshining. Han er dyktig, så når han har gjort sitt, ser det skikkelig godt ut, forteller Skrettingland som stortrives med den kontinuerlige kontakten han har med kundene.

Gjensidig tillit

–Det er «grævla jillt». Vi blir godt kjent og bygger gjensidig tillit. I tillegg får jeg kurset meg i engelsk, sier han halvt alvorlig og halvt på spøk.

–Har du gått på kurs?
–Neida, jeg bruker bare oversetteren om jeg er i tvil, ler han.

Foreløpig har de ikke gjort noe for å få inn flere store kunder, men Skrettingland har plass til flere, gjerne også utenlandske.

–Jeg håper vi kan få til mer av dette, sier salgskonsulenten som har jobbet FKRA i rundt elleve år, de siste fire av dem i bruktavdelingen.

Også mye annet brukt

Selv om traktorene på plassen i øyeblikket er få, har han likevel en god mengde andre redskaper oppstilt.

–Rundballepresser, slåmaskiner, tromler og mange forskjellige småredskaper. Han peker bortover plassen der de står linet opp i to rekker – redskaper av ulike sorter, størrelser og farger.

–Så sant vi er her, er døra alltid åpen. Det er bare å komme!