Väderstad Rapid 300 kombisåmaskin 30 år:

To Sola-bønder kjøpte Rogalands første Rapid i 2000

I år 2000 var Olav Tjelta og Gunnar Byberg i Sola kommune var de første i Rogaland som kjøpte en Väderstad Rapid 300 kombisåmaskin. Dette er over tjue år siden, men maskinen går fortsatt som ei kule.

Vårt Felleskjøp Vår 2022
Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun/Anne Linn Olsen og Väderstad

To Sola-bønder kjøpte Rogalands første Rapid i 2000.

Mange klasser opp

Olav Tjelta og Gunnar Byberg hadde fulgt med på nyheten fra Väderstad, som de forstod ville spare dem for masse arbeid. Etter en tid tok de kontakt med Felleskjøpet Rogaland Agder, der Jon Magne Torsteinbø, salgssjef for traktor og redskap, ble involvert.

–Vi hadde hørt om maskinen, men den kostet jo flere hundre tusen. For oss, som var vant med såmaskiner i 25.000-kronersklassen, var dette rene kvantespranget, ler Jon Magne Torsteinbø, som husker at han fikk bistand fra produktansvarlig i Felleskjøpet Maskin da han skulle sette den nye kombisåmaskinen til Olav og Gunnar i bestilling hos den svenske leverandøren.

En revolusjon!

–Vi sparte vanvittig med tid! Vanligvis måtte vi kjøre mange ganger med horva og plukke på stein før vi sådde. Nå trengte vi ikke det. Olav Tjelta husker fortsatt godt både følelsen og forskjellen og beskriver nyvinningen som en revolusjon. Ikke rart naboene gjorde store øyne da duoen kjørte den nye såmaskinen rett på plogfåra, ja, enda til rett i stubben.  

Store øyne gjorde også alle de som stilte opp på demonstrasjonen til Traktor og redskap på forsøksgården i Klepp høsten 2000. Den nye Rapid kombisåmaskinen var rene attraksjonen og sikkert også mye av grunnen til at så mange kom til tross for et vanvittig regnvær.

Den svenske kvalitetsleverandøren lanserte sin første Rapid kombisåmaskin i 1992 og feirer i år 30-årsjubileum. De første maskinene til Norge, gikk naturlig nok til Østlandet. Det skulle gå noen år før Felleskjøpet Rogaland Agder kunne presentere sin første maskin på forsøksgården i Klepp kommune høsten 2000 – mye takket være et par grisebønder i Sola kommune.

FV.: Olav Tjelta, Jon Magne Torsteinbø, salgssjef traktor og redskap, Bjarne Aske, salgskonsulent traktor og redskap.

Stor interesse

–Vi kunne ikke kjøre demonstrasjonen ute på jordet som først tenkt, men måtte ta den inne i maskinhuset, forteller Torsteinbø som ikke glemmer stillheten i lokalet da kombisåmaskinen ble rygget inn.

–Det var fullstendig tyst. Det samme var det da Per Andersson, mangeårig produktspesialist hos Väderstad, stod på podiet og gikk gjennom de nye funksjonene.

Og selv om regnet plasket ned, ville de frammøtte ikke gå hjem før de fikk se såmaskinen i aksjon.

–Vi måtte gi oss og kjørte seks plogfårer. Folk fulgte etter ut i åkeren i regnværet, bøyde seg ned og kikket... det var spesielt, minnes Torsteinbø.

–Etterpå kjørte vi såmaskinen til flyplassen, på et av mine stykker der ute, og sådde rett i stubben. Folk var himmelfalne, legger Olav Tjelta til. Han opplevde en jevnere spiring etter at de begynte å bruke den nye kombisåmaskinen, uten at han har gjort noen målinger på det.

Eksakt dybde

–Det som jo er spesielt med Rapiden er at den legger frøet på eksakt dybde. Stiller du den inn på tre centimeter, blir det slik over hele åkeren. Det sørger sålabben for. Selv på stubben fungerer dette, opplyser Jon Magne Torsteinbø. Kombisåmaskinen kan i utgangspunktet så alt av gras- og kornsorter. Til og med mais kan den så, men da kreves noe ekstrautstyr.

Gjødslingen stilles inn på samme måte som såingen. Ifølge Tjelta går det med mellom 40-50 kilo på målet. Trolig er mengden gjødsel som går med det dobbelte på Østlandet, der de har mindre tilgang på husdyrgjødsel, mener han.

Felleskjøpet Rogaland Agder regnet med at Rogalandsmarkedet ville ha nok med fem-seks kombisåmaskiner, men har solgt flere. Torsteinbø anslår at de selger et par i året, sist nå på messa i høst.

Ypperlig for maskinstasjonen

–Vi solgte en tilsvarende maskin til en maskinstasjon her på Byberg, nikker Bjarne Aske, som har jobbet som salgskonsulent i traktor og redskap i fem år. Dette er det første salget av denne type maskin for hans del.

–Det har skjedd mye på disse 30 årene siden Väderstad først lanserte maskinen, men prinsippene er de samme. Og så er jo dette en veldig allsidig maskin som kan ta det meste som har med såing å gjøre, noe som er veldig greit for den som driver maskinstasjon, påpeker han.

Slitesterk og driftssikker

Maskinen er driftssikker og krever lite vedlikehold. 

–Det eneste vi har skiftet ut i løpet av disse tjue årene er slitedeler, ellers har det ikke vært noe. Vi har forresten skiftet ut styretablået, men det var ikke fordi vi måtte, men fordi vi ønsket en oppgradering, sier Olav Tjelta.

Han har selv besøkt Väderstad-fabrikken i Sverige én gang og ble imponert.

–Den kjekkeste turen jeg har hatt! Fabrikken ligger midt ute i en kornåker, vanvittig velstelt, ikke et ugress å se. Det er tydelig at de driver med kvalitet, noe mange bønder vet å sette pris på. Ikke få norske bønder har en Väderstad-horv på gården. Eller en trommel.

Olav Tjelta og Gunnar Byberg hadde til sammen rett under 1000 mål da de kjøpte såmaskinen. Nå har de litt mindre. Tjelta synes å huske at de betalte rundt 200.000 for den. I dag koster en tilsvarende en del mer.

Framoverlent og fornøyd

–Dere får nok pengene igjen og vel så det om dere selger i dag, mener Torsteinbø som synes det er utrolig kjekt med framoverlente kunder som tør å hive seg på en investering som denne, og som ser mulighetene.

–Vi har hatt veldig mye glede av maskinen, konkluderer Tjelta.